Стерненка та Демчука звільнили з-під варти та відправили під домашній арешт

Дата: 09 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Колегія суддів Одеського апеляційного суду частково задовольнила скаргу адвокатів щодо зміни запобіжного заходу для одеського активіста Сергія Стерненка та його соратника Руслана Демчука. 

Про це повідомили у телеграм-каналі Стерненка. 

Сергій Стерненко та Руслан Демчук. Фото: Думская

Захист вимагав звільнити Стерненка та Демчука з-під варти, адже обидва на їх думку, перебувають в СІЗО незаконно, оскільки рішення суду, яке оголосив суддя Віктор Попревич, ще не набуло законної сили.

Як повідомляє Суспільне, адвокати Масі Найєм та Андрій Писаренко наголошували, що Попревич не мав права обирати такий запобіжний захід, оскільки не було відповідного клопотання прокуратури, а тому, на думку захисту, суддя самостійно вирішив відправити Демчука та Стерненка до СІЗО.

Водночас прокурорка Ганна Коломійчук заперечувала це та говорила, що прокуратура за декілька місяців до вироку подавала клопотання про тримання Стерненка й Демчука під вартою. Крім того, Коломійчук наголосила, що тримання обвинувачених під вартою – нормальна судова практика, яка зустрічається навіть в європейських судах.

Захисники Стерненка повідомили, що 16 квітня має відбутись розгляд апеляційної скарги на вирок суду.

Нагадаємо, що 23 лютого Приморський районний суд визнав Сергія Стерненка і Руслана Демчука винними в справі про викрадення у 2015 році депутата Комінтернівської районної ради Одещини Сергія Щербича. Їм присудили по сім років і три місяці позбавлення волі з конфіскацію половини майна. 
 
Переслідування Стерненка, за словами правозахисників, викликає серйозні сумніви в справедливості розгляду, зокрема через недоброчесність судді, який раніше виправдав за п’яне керування голову Одеського окружного адміністративного суду та міліціонера, що катував людей.
 
Про упередженість дозволяють говорити й терміни розслідування та розгляду справи в суді, адже потерпілий цілих п’ять років не з’являвся на засідання і тільки в листопаді 2020 року нарешті прийшов, щоб дати свідчення в суді. Відбулося це на тлі можливого розвалу в суді іншої справи – щодо звинувачення Сергія Стерненка в “умисному вбивстві”, коли він смертельно поранив одного з двох чоловіків, які із застосуванням холодної зброї напали на активіста у 2018 році.
 
Фотографія обкладинки: фейсбук-сторінка Масі Найєм
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter