США заборонили в’їзд “ексголові Конституційного Суду” Олександру Тупицькому та його дружині

Дата: 10 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Уряд США запровадили санкції проти “ексголови Конституційного Суду  України” Олександра Тупицького та його дружини: їм заборонено в’їзд до країни.

Про це йдеться в повідомленні на сайті Держдепу.

Олександр Тупицький. Джерело: пресслужба КСУ

Підставою для цього вказані “значні корупційні діяння, які включають отримання грошового хабаря під час роботи в українській судовій системі”.

Санкції проти Тупицького, якого у повідомленні називають “колишнім головою КСУ” та його дружини запроваджені в Міжнародний день боротьби з корупцією, який відзначається щороку 9 грудня.

Нагадаємо, що 27 березня нинішнього року президент Володимир Зеленський скасував укази президента-втікача Віктора Януковича від 2013 року про призначення Олександра Тупицького та Олександра Касмініна суддями КСУ на підставі того, що вони створюють загрозу державній незалежності та нацбезпеці України.

Обидва оскаржили президентський указ у Касаційному адміністративному суді Верховного Суду. Той визнав його незаконним і протиправним та скасував.

Починаючи з грудня 2020 року, Тупицького двічі усували від виконання обов’язків судді КСУ через підозри у кримінальному провадженні. Його судять за злочини проти правосуддя. Правоохоронці підозрюють його в підкупі свідка, а також у свідомо неправдивих свідченнях. Як повідомляли журналісти програми “Схеми”, коли чинний голова КС був суддею в Донецьку у 2006–2010 роках, то за допомогою впливу та знайомств допоміг заволодіти майном заводу в місті Зугрес своєму колезі, судді Віктору Татькову та, ймовірно, отримав частку в підприємстві. Тричі протягом 2018–2019 років Тупицький надавав слідчому свідомо неправдиві свідчення та фальсифікував докази на свій захист. 

Раніше ZMINA повідомляла про те, що 9 грудня США запровадили санкції проти ексзаступника голови Адміністрації президента часів Януковича Андрія Портнова.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter