США наклали санкції на Андрія Портнова

Дата: 09 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Уряд США застосував санкції проти колишнього заступника голови Адміністрації президента Віктора Януковича Андрія Портнова.

Про це повідомили в Офісі з контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США.

Андрій Портнов. Фото: LIGA.net

Портнов потрапив до санкційного списку за так званим законом Магнітського, схваленим у США 2012 року. Тоді ним запровадили санкції проти російських посадовців, яких вважають причетними до загибелі в московському СІЗО колишнього аудитора інвестфонду Hermitage Capital Сергія Магнітського. Наразі за законом до списку включають високопосадовців, причетних до масштабної корупції.

Обмеження, накладені на Портнова, передбачають заборону в’їзду до США та блокування всіх фінансових активів у банках країни. 

Як розповів голова Центру протидії корупції Віталій Шабунін, над включенням Портнова до санкційного списку активісти працювали близько пів року. 

Портнов відомий своїм тиском на журналістів та правоохоронців. До прикладу, 2019-го він у телефонному листуванні писав колишньому очільнику управління спецрозслідувань ГПУ Сергієві Горбатюку, що “возитиме його в клітці й показуватиме, як мавпу”. Торік Портнов також радив “жити й озиратися” працівнику Офісу генпрокурора Олександрові Божку. Компетентні служби карати його за таку поведінку відмовились.

Пов’язують Портнова й з конституційною кризою, яку спричинило ухвалення минулого року Конституційним Судом рішення щодо скасування кримінальної відповідальності за брехню в деклараціях посадовців і депутатів.

Нагадаємо, що на початку року США внесли до санкційних списків нардепа Олександра Дубінського, причетного до дискредитації активістів в Україні. Потрапити до списку Дубінському також допомогли антикорупційні активісти, проти яких парламентар тепер судиться. 

Фото обкладинки: Укрінформ

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter