США внесли до санкційних списків нардепа Дубінського, який причетний до дискредитації активістів

Дата: 12 Січня 2021
A+ A- Підписатися

Міністерство фінансів США з контролю за іноземними активами внесло до санкційних списків через втручання в президентські вибори в країні сімох українських громадян, зокрема депутата від партії “Слуга народу” Олександра Дубінського, відомого своїм тиском на громадянське суспільство.

Про це повідомили на сайті відомства. 

Окрім Дубінського до списку занесли експомічників народного депутата Андрія Деркача і Мінфін США вважає його російським агентом. Дмитра Ковальчука та Антона Симоненка, колишнього прокурора ГПУ Костянтина Кулика, екснардепа Олександра Онищенка, а також пов’язаних з Деркачем Андрія Теліженка та Петра Журавля. Санкції також ввели проти чотирьох сайтів: “Ера-Медіа”, Only News, NabuLeaks та “Скептик”. Проти самого Деркача США запровадили санкції ще у вересні минулого року.

“Принаймні з 2019 року Деркач та його соратники залучали американські ЗМІ, американські платформи соціальних медіа та впливових американських людей до поширення оманливих та необґрунтованих тверджень про те, що нинішні та колишні посадовці США займаються корупцією, відмиванням грошей та незаконним політичним впливом в Україні”, – розповіли в американському відомстві. 

Також, як ідеться в повідомленні Мінфіну США, Деркач і Дубінський тиснули на НАБУ, намагаючись змінити керівництво бюро, дискредитували відомство як організацію та заперечували факти корупції, пов’язані з ними. 

Відтепер усе майно та інтереси у власності осіб зі списку, які перебувають під юрисдикцією США, заблоковано, а громадянам США заборонено співпрацювати з ними. Окрім цього, організації, що на 50% чи більше належать цим особам, також підпадають під блокування. 

Нагадаємо, що нардеп Олександр Дубінський, відомий окрім своєї законотворчої діяльності сексистськими заявами та тиском на журналістів, минулого року пропонував перевіряти керівників громадських організацій на поліграфі та хотів зобов’язати такі організації повідомляти про гроші від донорів та куди їх витрачають. 

ZMINA тоді докладно розповідала, чому такі ідеї загрожують нормальному існуванню громадянського суспільства

Також українське представництво Transparency International заявило про спробу його дискредитації з боку Дубінського. Останній оприлюднив заяву, у якій звинуватив організацію в корупційних зловживаннях та неправильному звітуванні, й повідомив про ініціювання перевірки антикорупціонерів з боку НАЗК та Державної податкової адміністрації. 

Дискредитаційні кампанії проти громадських активістів – один із трендів першого півріччя 2020-го, за даними дослідження переслідувань за громадську діяльність Центру прав людини ZMINA.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter