США та ЄС закликали схвалити законопроєкт про відновлення ВККС з рекомендаціями Венеційки

Дата: 16 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Посольство США та представництво Європейського Союзу в Україні виступили з заявою, у якій закликали владу узгодити з рекомендаціями Венеційської комісії до другого читання поточні законопроєкти, в тому числі про Вищу кваліфікаційну комісію суддів.

Заяву опублікували на сайті Посольства США.

Фото: sud.ua

Однією з найважливіших передумов успіху реформ, на думку міжнародних партнерів України, є роль незалежних експертів в комісіях, які вибирають та перевіряють посадовців для судової системи й антикорупційних установ. Комісії, як нагадали автори заяви, гарантуватимуть, що на посади майбутніх суддів, спеціального антикорупційного прокурора та директора НАБУ обиратимуть кандидатів з найвищою професійною компетентністю й доброчесністю. 

“Незалежні експерти загрожують тим, хто виграє від існуючої системи та прагне зберегти контроль над важелями влади в Україні. Україна довела успішність такої моделі реформ, яка забезпечує, що комісії служать українському народу, а не корисливим інтересам, які прагнуть його контролювати”, – йдеться у заяві. 

Законопроєкт 3711-д про перезапуск Вищої кваліфікаційної комісії суддів парламент ухвалив у першому читанні ще в березні поточного року. Однак депутати зробили це попри критиці експертів. Згідно з законопроєктом, Конкурсна комісія з доброчесності, до якої мають увійти міжнародні експерти, оцінюватиме тільки добропорядність кандидатів до ВККС – органу, відповідального за добір нових та переатестацію старих суддів. Водночас професійний рівень кандидатів оцінюватимуть уже члени Вищої ради правосуддя, яка й ухвалюватиме остаточні рішення щодо призначень. Усіх 16 членів ВККС призначатиме Вища рада правосуддя за результатами конкурсу строком на чотири роки.

ЄС і США нагадали, що Венеційська комісія вважає надання міжнародним членам комісій переважного голосу у разі рівності голосів після повторного голосування прийнятним з точки зору національного суверенітету.

“Народ вимагав реформ під час Революції гідності й голосував за них знов і знов на виборах. Зараз час керівництву України виконувати обіцянки. Коли воно це зробить, можна не сумніватися, український народ буде йому вдячний”, – наголосили автори заяви. 

Нагадаємо, що члени Вищої ради правосуддя часто ігнорують інформацію про кричущі порушення з боку суддів і замість покарання відправляють деяких з них на пенсію та нагороджують почесними грамотами. Також вони відправляють у відставку замість звільнення деяких суддів, яким потім з бюджету виплачують вихідну допомогу в розмірі трьох місячних зарплат і довічне утримання. За підрахунками активістів, щороку через цю “схему” українці витрачають з бюджету щонайменше 30 мільйонів гривень.

Нещодавно ВРП відправила у відставку суддів, які розглядали апеляцію Сергія Стерненка та Руслана Демчука

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter