ВРП відправила у відставку суддів, які розглядали апеляцію Стерненка та Демчука

Дата: 10 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Вища рада правосуддя ухвалила звільнити у зв’язку з поданням заяв про відставку суддів Апеляційного суду Одеської області Альбіни Кадегроб та Вадима Прибілова. 

Про це повідомили у ВРП. 

Судді Альбіна Кадегроб та Вадим Прибілов

Судді Альбіна Кадегроб та Вадим Прибілов були в складі колегії суддів Одеського апеляційного суду, яка 31 травня скасувала вирок за розбій у справі проти Сергія Стерненка й Руслана Демчука. Останніх обвинувачували у викраденні й катуванні місцевого депутата Сергія Щербича навесні 2015 року. Однак Стерненко отримав умовний термін за статтею про зброю. Фактично його визнали винним у зберіганні одного патрона і призначили за це три роки позбавлення волі із заміною на один рік умовно.

Суддя Кадегроб стала відома ще до оголошення рішення в справі Стерненка та Демчука. Із 2005 року вона обіймає посаду судді безстроково, а від 2012-го працює в Апеляційному суді Одеської області. Там до 2017 року Кадегроб, згідно з інформацією з висновку Громадської ради доброчесності та даними з Єдиного державного реєстру судових рішень, ухвалила майже сотню рішень російською мовою, що є порушенням закону і Відповідно до ст. 10 Конституції України, державною мовою в Україні є українська, всебічний розвиток і функціонування якої в усіх сферах суспільного життя на всій території України забезпечується державою. Згідно з ч. 1 ст. 12 Закону України “Про судоустрій і статус суддів”, у редакціях від 07.07.2010 та 02.06.2016 судочинство і діловодство в судах України провадиться державною мовою.. Питання викликали й статки Кадегроб. Так, згідно з декларацією за 2014 рік, вона придбала автомобіль Volkswagen Tiguan 2012 року випуску за 13 тисяч доларів. Проте ринкова вартість такого авто становила від 31 до 39 тисяч доларів. Також з декларацій судді за 2013 та 2014 роки зникла квартира в Одесі площею 72,2 кв.м. 

Суддя Вадим Прибілов почав працювати в Савранському районному суді Одеської області у 2006 році, а у 2011-му його обрали суддею безстроково. 

Прибілов, як повідомляли раніше активісти, ухвалював сумнівні рішення, зокрема був у складі колегії, яка повернула на посаду підозрюваного в отриманні хабаря податківця, а також скасував постанову про конфіскацію в дохід держави 60 тисяч доларів США. Окрім цього, суддя двічі проходив співбесіду в межах кваліфікаційного оцінювання, проте саме оцінювання так і не закінчив. 

Нагадаємо, що члени Вищої ради правосуддя часто ігнорують інформацію про кричущі порушення з боку суддів і замість покарання відправляють деяких з них на пенсію та нагороджують почесними грамотами. Також вони відправляють у відставку замість звільнення деяких суддів, яким потім з бюджету виплачують вихідну допомогу в розмірі трьох місячних зарплат і довічне утримання. За підрахунками активістів, щороку через цю “схему” українці витрачають з бюджету щонайменше 30 мільйонів гривень.

Понад рік в Україні не працює Вища кваліфікаційна комісія суддів (ВККС) – орган, відповідальний за добір нових та переатестацію старих суддів. У 2019 році парламент розпустив попередній склад ВККС, однак новий не сформували через протидію Вищої ради правосуддя. Нещодавно парламентарів закликали ухвалити законопроєкт про відновлення ВККС із двома правками, які б допомогли зменшити вплив ВРП на цей процес. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter