Парламент закликають ухвалити законопроєкт про відновлення ВККС із двома правками

Дата: 07 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Депутатів Верховної Ради закликають підтримати дві правки до законопроєкту 3711-д про перезапуск Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Ухвалення чинної редакції документа фахівці називають крахом судової реформи. 

Про це йдеться в заяві на сайті Фундації DEJURE.

Ще в березні Рада підтримала в першому читанні законопроєкт попри критику експертів. Згідно з його нормами, Конкурсна комісія з доброчесності, до якої мають увійти міжнародні експерти, оцінюватиме тільки добропорядність кандидатів до ВККС, а їхній професійний рівень оцінюватимуть уже члени Вищої ради правосуддя. Вона й ухвалюватиме остаточні рішення щодо призначень до ВККС. Усіх 16 членів ВККС призначатиме Вища рада правосуддя за результатами конкурсу строком на чотири роки.

“Громадські організації закликають парламент не ухвалювати законопроєкт 3711-д про перезапуск Вищої кваліфікаційної комісії суддів у нинішньому варіанті, оскільки добір на вакантні посади понад 2000 суддів та перевірка ще близько 2000 діючих суддів по всій Україні опиниться під керівництвом нереформованої, наскрізь корумпованої Вищої ради правосуддя”, – йдеться в заяві.

Задля виправлення ситуації активісти пропонують депутатам підтримати правки під номерами 451 та 453.  Перша передбачає, що остаточний склад ВККС визначатиме конкурсна комісія, а не досі не реформована Вища рада правосуддя (ВРП). Так, як пояснюють фахівці, з’явиться шанс отримати доброчесну, незалежну ВККС, яка зможе добрати 2 тисячі доброчесних суддів.

Члени Вищої ради правосуддя часто ігнорують інформацію про кричущі порушення з боку суддів. Фото: з відкритих джерел

Друга ж регламентує, що незалежні міжнародні експерти в конкурсній комісії матимуть вирішальний голос під час відбору кандидата до ВККС. Такий механізм, як переконують експерти, вдало спрацював під час добору суддів ВАКС

“У разі ухвалення обох поправок Україна отримає реальний шанс на справжню судову реформу. Провал поправок та голосування за чинну редакцію законопроєкту №3711-д означатиме повний крах судової реформи, ініційованої президентом Зеленським”, – запевняють підписанти звернення. 

Нагадаємо, що понад рік в Україні не працює Вища кваліфікаційна комісія суддів (ВККС) – орган, відповідальний за добір нових та переатестацію старих суддів. У 2019 році парламент розпустив попередній склад ВККС, однак новий не сформували через протидію Вищої ради правосуддя. 

Члени Вищої ради правосуддя часто ігнорують інформацію про кричущі порушення з боку суддів і замість покарання відправляють деяких з них на пенсію та нагороджують почесними грамотами. Також вони відправляють у відставку замість звільнення деяких суддів, яким потім з бюджету виплачують вихідну допомогу в розмірі трьох місячних зарплат і довічне утримання. За підрахунками активістів, щороку через цю “схему” українці витрачають з бюджету щонайменше 30 мільйонів гривень.

Фотографія обкладинки: sud.ua

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter