Справи Майдану: Суд дозволив провести спецрозслідування щодо двох колишніх “беркутівців”

Дата: 13 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Печерським районним судом міста Києва за участі прокурорів Офісу генерального прокурора було надано дозвіл на здійснення спеціального досудового розслідування щодо двох колишніх співробітників полку “Беркут” у “справах Майдану”. 

Про це повідомляється на сайті Офісу генпрокурора.

Оскільки підозрювані переховуються від органів слідства та суду, дане рішення надасть право стороні обвинувачення на проведення досудового розслідування за їх відсутності.

Колишні правоохоронці підозрюються у перевищенні влади та службових повноважень за попередньою змовою групою осіб спільно з іншими співробітниками полку “Беркут” та Управління боротьби з незаконним обігом наркотиків ГУ МВС України в м. Києві за пособництва “тітушок” при затриманні 23 січня 2014 року активістів громадського руху “Автомайдан” в м. Києві на вул. Щорса, а також перехресті Кріпосного провулку та вул. Михайла Грушевського, спричиненні їм тілесних ушкоджень, пошкодженні їхніх автомобілів, доставленні затриманих до районних управлінь міліції, складенні завідомо неправдивих офіційних документів – рапортів, та наданні завідомо неправдивих показань у якості свідків“, – повідомляють в Офісі генерального прокурора.

За даними ОГП, через “завідомо неправдиві показання беркутівців” були затримані 9 активістів.

Їм було повідомлено про підозру у вчиненні хуліганства. Згодом слідчими суддями Дарницького та Оболонського районних судів м. Києва до затриманих було застосовано запобіжні заходи – тримання під вартою“, – розповіли в Офісі генпрокурора.

За даними прокуратури, всього під час Революції гідності постраждали 2,5 тисячі людей, 104 із них загинули – більшість у лютому 2014 року. Згодом загиблих учасників акцій протесту почали називати Небесною сотнею. За даними Міністерства внутрішніх справ, від 18 лютого по 2 березня 2014 року під час виконання службових обов’язків у центрі Києва загинули також 17 силовиків.

Нагадаємо, що очільниця Офісу генерального прокурора Ірина Венедіктова під час свого виступу у Верховній Раді пообіцяла закінчити слідство в основних справах Майдану вже цього року. 

Відомо, що за сім років за звинуваченнями в злочинах, скоєних проти учасників Революції гідності, набув чинності лише 21 вирок. Затягування судами розгляду матеріалів у справах Майдану, згідно з позицією Офісу генерального прокурора, перетворилося на тенденцію. 

На шосту річницю розстрілів на Євромайдані Моніторингова місія ООН назвала малопомітним прогрес у притягненні винних у справах Майдану до відповідальностіСповільнення й без того неефективного розслідування справ Майдану помітила й правозахисна організація Amnesty International.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter