Справу про зґвалтування неповнолітньої дівчини на випускному передали до ЄСПЛ

Дата: 18 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Адвокатки “ЮрФем: підтримки” подали заяву до Європейського суду з прав людини, аби той розглянув справу про зґвалтування неповнолітньої дівчини на її випускному. Інцидент стався у червні 2021 року і відтоді не відбулося ні ефективного розслідування, ні винесення вироку кривднику. Провадження закривали 7 разів.

Про це Центру прав людини ZMINA розповіли у “ЮрФем”.

Фото: “Судово-юридична газета”

Так, захисниці потерпілої Тамара Бугаєць та Ірина Моргун подали заяву до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ), зокрема через дискримінацію постраждалої.

“Слідство жодним чином не надало оцінки тому, що злочин було вчинено щодо потерпілої дитини: по-перше, дорослим чоловіком та, по-друге, її вчителем”, – каже Бугаєць.

Вчитель, як зазначають у “ЮрФем”, не заперечував факт сексуального контакту з неповнолітньою потерпілою, описував його у деталях, при цьому зауважуючи, що все нібито відбувалось за добровільною згодою. Однак, за словами адвокатки, у ході досудового розслідування слідчий взагалі не брав до уваги питання добровільної або недобровільної згоди потерпілої.

З листопада 2022 року разом з Бугаєць у цій справі працює й адвокатка “ЮрФем: підтримки” Ірина Моргун. Справу вкотре закрили. Адвокатка каже, що будь-який документ від слідства доводилось буквально “видобувати” запитами та скаргами.

Захисниці намагалися всіма доступними способами привернути увагу держави до явної несправедливості та бездіяльності у справі. Вони неодноразово зверталися до різних державних органів, проте жоден із них не відреагував належним чином. Це змусило адвокаток прийняти рішення звернутися до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ), оскільки національні правові інструменти виявилися абсолютно неефективними.

За словами Моргун, ключовим моментом, який спонукав їх до дій, стала постанова про закриття справи, ухвалена в травні 2024 року. Це вже було сьоме таке рішення, і адвокатки зрозуміли, що оскарження в суді не принесе результатів і не допоможе справі. Тож вони використали всі можливі національні засоби правового захисту.

Захисниці постраждалої скаржаться на порушення Україною чотирьох статей Європейської конвенції з прав людини (ЄКПЛ). На їхню думку, держава допустила необґрунтовані затримки у розслідуванні – майже три роки, причому справу закривали сім разів. Після третього закриття слідчі дії фактично припинилися.

Потерпіла змушена була не менше десяти разів розповідати про пережите, що спричинило віктимізацію і втручання в її приватне життя. Зокрема, кілька разів опитували її сусідів і ставили їм недоречні запитання про особисте життя дівчини. 

Кривдника не притягнули до відповідальності, оскільки йому не вручали ані підозри, ані обвинувального акта, і справа так і не дійшла до судового розгляду. З самого початку слідства, за словами адвокаток, відчувалося упереджене ставлення до постраждалої через її стать.

Нагадаємо, що історія випускниці Олі з Кривого Рогу стала відома у червні 2021 року, коли про неї написало видання “Заборона”. Дівчина, якій на момент інциденту було 17 років, звинуватила у зґвалтуванні вчителя хореографії, на ім’я Антон. Той, як розповідала постраждала, замкнув її у гримерці та зґвалтував під час випускного. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter