Перевірка не виявила порушень у діях правоохоронців, які тричі закривали справу про зґвалтування школярки на випускному

Дата: 17 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Службова перевірка ГУНП у Дніпропетровські області не встановила порушень у діях правоохоронців, що розслідують справу про ймовірне зґвалтування вчителем на випускному у Кривому Розі дівчини на ім’я Оля. Попри те, що чоловік не заперечує факт статевого акту, у справі він проходить як свідок, а саме провадження вже тричі закривали. 

Про це повідомила народна депутатка Інна Совсун, посилаючись на відповідь від МВС.

Фрагмент відповіді, яку депутатка Інна Совсун отримала від міністра внутрішніх справ Дениса Монастирського. Фото: фейсбук-сторінка нардепки

Історія випускниці Олі з Кривого Рогу стала відома у червні поточного року, коли про неї написало видання “Заборона”. Дівчина, якій на момент інциденту було 17 років, звинуватила у зґвалтуванні вчителя хореографії на ім’я Антон. Той, як розповідала постраждала, замкнув її у гримерці та зґвалтував під час випускного. 

“Все сталося так швидко — я була п’яна. Все розпливалось, але я розуміла, що ми йдемо на перший поверх по сходах, я постійно спотикалась. Ми заходимо кудись у коридорчик, там чоловічий туалет і якісь гримерні. Він дістає ключі, відкриває гримерну, заводить мене туди, зачиняє двері на ключ (я почула клацання замка), не вмикає світла. Оскільки я була п’яна, я була “тілом” — він просто робив, що хотів. В якийсь момент я спромоглась тільки сказати, що без презерватива — ні. Він відповів щось типу: “Малишка, заспокойся, все добре”, – пригадувала вона.  

Оля написала заяву до поліції, однак з викладачем провели всього декілька бесід та офіційно вважають свідком у справі. Водночас постраждала пройшла декілька експертиз, зокрема ту, що встановила факт статевого акту, та те, що дівчина була незаймана. 

“Незрозуміло, чому саме це питання було у фокусі, адже метою експертизи мало бути — встановити факт зґвалтування, факт насилля. До чого тут чиясь незайманість?” – питає депутатка Совсун, яка надіслала вже декілька звернень до правоохоронців щодо справи. 

Правоохоронці твердять, що проводять всебічне та повне розслідування, однак вже втретє провадження закриває слідчий Геннадій Ніколаєнко. Наприкінці серпня він зробив це на підставі показань свідків та висновків експертизи, в рамках якої фахівець аналізував відповіді Олі під час допиту. Прокуратура оскаржила це, призначила психологічну експертизу постраждалої, але невдовзі справу без повідомлення дівчині та її адвокатці закрили знову. 

Хореограф, якого звинуватила у зґвалтуванні Оля. Фото: radiotrek.rv.ua

Після чергового оскарження прокуратурою слідчий втретє закрив справу. 

“Вражає, що старший слідчий закрив кримінальне провадження якраз тоді, коли адвокатка оскаржувала його ж відмову проводити повторну експертизу у слідчого судді. Старший слідчий Ніколаєнко не виявив жодного бажання прийти до слідчого судді, надати матеріали, щоб суддя міг ухвалити рішення у справі. Він проігнорував скаргу на свою роботу і просто зухвало на власний розсуд закрив справу. Так не робиться!” – обурюється Совсун. 

Минулого року Україна імплементувала підписану ще 13 років тому Конвенцію Ради Європи про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства, відому як Ланцаротська конвенція. Відтоді правоохоронці мають кримінально переслідувати людей за дії сексуального характеру з дітьми, а на покарання кривдників не має впливати контекст, у якому відбулося насильство. 

“Весь цивілізований світ на боці дітей і підлітків, що зазнали насилля. Криворізька справа про зґвалтування — ганьба для всієї правоохоронної системи. Саме така поведінка правоохоронців та різних залучених “експертів” — одна з причин, чому жінки бояться повідомляти в поліцію про сексуальне насилля. Аби не переживати його знову і знову на допитах. А немає заяв — немає даних. І можна закривати очі на проблему. От тільки тисячі дівчат і жінок в Україні, коли закривають очі, то бачать обличчя ґвалтівника, який найчастіше лишається непокараним”, – каже Совсун. 

Нагадаємо, що цьогоріч від сексуального насильства постраждали 70 дітей, а минулого – понад 400. За рік кількість правопорушень проти них зросла на майже 20%. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter