Цьогоріч від сексуального насильства постраждали 70 дітей

Дата: 05 Березня 2021
A+ A- Підписатися

За минулий рік від сексуального насильства в Україні постраждали 410 дітей, а цьогоріч – уже 70.

Про це повідомили в Офісі президента. 

Начальниця управління ювенальної превенції Національної поліції України Лариса Зуб. Фото: МВС

За словами начальниці управління ювенальної превенції Національної поліції України Лариси Зуб, дуже часто сексуальні злочини щодо дітей залишаються “за зачиненими дверима”, в сім’ї.

“Потерпілими можуть бути як немовлята, так і старші підлітки”, – зазначила вона.

Згідно з даними дослідження, яке провела Міжнародна благодійна організація “Служба порятунку дітей” з ініціативи уповноваженого президента України з прав дитини Миколи Кулеби, близько 90% дітей користуються інтернетом щодня, більшість проводять онлайн від трьох до п’яти годин на день. Майже чверть з 4700 опитаних дітей віком від 6 до 17 років потрапляли хоча б в одну із ситуацій сексуального насильства чи експлуатації за останній рік.

“Сьогодні злочинці мають більше доступу до дітей завдяки інтернету. Дитині важко зрозуміти, що людина, яка пише їй повідомлення, може бути не тим, за кого себе видає. Тому дуже важливо інформувати дітей про ризики й те, як вони можуть себе захистити”, – наголосив Кулеба. 

Дитячий омбудсман додав, що замовчування фактів сексуального насильства над дитиною продовжує її страждання та руйнує життя. 

Нагадаємо, що на початку минулого року президент Володимир Зеленський підписав закон щодо впровадження Єдиного реєстру осіб, засуджених за злочини проти статевої свободи й статевої недоторканості малолітньої чи малолітнього, та посилення відповідальності за такі злочини.

Водночас, як зазначають експерти, виключно посилення покарання за подібні злочини не вистачить для того, щоб уберегти дітей від сексуального насильства. Журналістка ZMINA поспілкувалась із фахівцями в цій галузі та докладно розповіла про ризики запровадження реєстру.

Фотографія обкладинки: Reuters 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter