Справа Стерненка: Венедіктова не взяла відвід, про який розповідала журналістам

Дата: 20 Травня 2020
A+ A- Підписатися

Прокуратура не приймала рішення про відвід генпрокурорки Ірини Венедіктової від справи про поранення активістом Сергієм Стерненком своїх нападників та загибель одного з них.

Про це з посиланням на відповідь Офісу генпрокурора повідомляє “Українська правда”.

На початку травня Венедіктова повідомила, що взяла відвід у справі Стерненка через потенційний конфлікт інтересів, адже активіст написав на неї заяву про злочин. Проте юристи, які коментували слова очільниці Офісу генпрокурора, наголошували, що відвести від справи можна конкретного прокурора, який бере в ній участь, а не генпрокурора загалом. 

“Венедіктова або не розуміє законів, або намагається здаватися об’єктивною. Адже її заява про те, що вона себе відвела як генпрокурора у справі Стерненка виглядає недолуго. У його справі взагалі не потрібна участь генпрокурора як така. Він не є спецсуб’єктом, щодо якого якісь процесуальні дії здійснює генпрокурор, як, наприклад, нардеп чи інший визначений законом високопосадовець”,розповідав тоді юрист Центру протидії корупції Андрій Савін.

Після цього редакція “Української правди” звернулась до Офісу генпрокурора із запитом, де попросила повідомити, зокрема, на підставі яких норм законодавства та яким документом був постановлений відвід, про яку саме справу йдеться (про загибель нападника чи напад на Стерненка), чи мала Венедіктова статус прокурора у провадженні та в чому полягала її участь у справі.

“Повідомляємо, що рішення про відвід Генерального прокурора Венедіктової І.В. у кримінальному провадженні… не приймалось. Генеральний прокурор  Венедіктова І.В. до групи прокурорів у вказаному провадженні не входила та участі у ньому не приймала”, – йдеться у відповіді. 

Також журналісти цікавились, в яких діях міг проявитись потенційний конфлікт інтересів, про який говорила генпрокурорка, однак на це питання відповіді у відомстві не дали. Також там не відповіли, чи відводили Венедіктову від другого провадження, в якому розслідується напад на Стерненка.

Згдом у Офісі генпрокурора уточнили, що Венедіктова відвела себе від двох справ, де Стерненко має процесуальний статус: про напад на нього та про нібито недекларування майна генпрокурором, на яке поскаржився активіст. Відводи були постановлені з урахуванням статей 37, 77 і 83 Кримінального процесуального кодексу. Ці статті регулюють, зокрема, відвід прокурора у конкретному провадженні, однак там не йдеться про процедуру відводу генпрокурора.

Нагадаємо, що в жовтні минулого року Генеральна прокуратура передала кримінальні провадження щодо нападів на Стерненка до головного слідчого управління СБУ. На Стерненка нападали тричі, а нещодавно стало відомо, що на місці другого нападу свідки бачили авто, що належить родині тодішнього радника голови поліції Одещини Руслана Форостяка. 

Нещодавно Стерненка викликали до Головного управління Служби безпеки України в Києві та Київській області для ознайомлення з матеріалами справи щодо нападу на нього 24 травня 2018 року в Одесі, стосовно якого нещодавно повідомили про підозру Олександрові Ісайкулу та Іванові Кузнецову. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter