Справа Шеремета: захист потерпілих просить відвести весь склад суду

Дата: 25 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Представниця потерпілих у справі вбивства журналіста Павла Шеремета заявила відвід усьому складу суду присяжних на засіданні Шевченківського райсуду Києва.

Про це повідомляє “Українська правда”. 

Фото: cpj.org

На засіданні 25 травня присутні представники обвинувачених, Юлія Кузьменко, Андрій Антоненко і Яна Дугарь, а також їхні адвокати. Представниця потерпілих адвокатка Оксана Мельник заявила відвід усьому суду, а тому в засіданні оголосили перерву. 

Суд відібрав п’ять кандидатів у присяжні, які розглядають справу Шеремета, ще на початку вересня минулого року. На початковому етапі одна з кандидаток узяла самовідвід через те, що в списку вже був її чоловік, а іншу кандидатку усунули на вимогу прокуратури та сторони потерпілих. Згодом суд усунув і присяжного Юрія Михайленка – чоловіка присяжної, яка взяла самовідвід. На його місце досі не обрали кандидата.

На думку представниці потерпілих Мельник, присяжних обрали незаконно. Минулого року Київська міська рада доповнювала список тих з них, які працюють у Шевченківському райсуді, але це, як стверджує Мельник, не передбачено. Також вона наголошує, що рішення в справі ухвалювали не в законні строки. 

Мельник зазначає, що інформація, яка стала підставою для відводу присяжного Михайленка, була здобута карним розшуком Нацполіції. Згодом її, як вважає адвокатка, прокурор передав поліцейським, які не є стороною в справі. Дані про присяжних нібито використовували для відшукування компромату щодо них, тиску та піару Офісу генерального прокурора. 

Фото: BBC

Сумнівається Мельник і в неупередженості прокурора Михайла Тішина та суду. Причиною для цього стала відсутність заперечень проти проведення засідань без участі потерпілих тоді, коли вони просили відкласти слухання. Частина потерпілих проживає за межами України та є громадянами інших країн. Також їх не забезпечили перекладачами.

Мельник зазначила, що відсутність потерпілих дає підстави скасовувати рішення суду в апеляції.

Також вона додала, що об’єктивність суддів і присяжних є сумнівною, адже вони не могли не стежити за справою Шеремета, про яку постійно говорять у медіа та яку коментують представники влади й адвокати.

У березні поточного року суд у справі Шеремета поскаржився на мітинги, гостре обговорення його роботи в соцмережах та погрози, а тому адвокатка наголосила, що її критика не стосується прокурора чи суддів особисто, не є образою або тиском, а лише оцінюванням професійності.

Нагадаємо, один з керівників “Української правди” Павло Шеремет загинув від вибуху вранці 20 липня 2016 року. Йому підклали вибухівку під автомобіль. 

Усі підозрювані в злочині заперечують причетність до нього. Так, захист Антоненка стверджує, що він вищий за вбивцю. Адвокати Дугарь наполягають, що вона має алібі, підтверджене документами й свідками, а експертиза, на якій ґрунтується підозра, неповна і необ’єктивна. Кузьменко також розкритикувала експертизу.

На початку цього року колишній білоруський спецпризначенець Ігор Макар розповсюдив записи розмов своїх колишніх колег, де обговорюють варіанти вбивства Шеремета. Експертиза підтвердила справжність запису, однак українські правоохоронці вже заявили, що нові факти не вплинуть на долю підозрюваних.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter