Експерт-каратист без знання мови: захист Антоненка про маніпуляції з експертизою в справі Шеремета

Дата: 11 Лютого 2020
A+ A- Підписатися

Захист підозрюваного у вбивстві журналіста Павла Шеремета Андрія Антоненка стверджує, що експертиза ходи, яка нібито підтверджує причетність фігурантів справи до злочину, проведена з порушенням закону і містить маніпуляції.

Про це захист Антоненка повідомив на пресконференції в Українському кризовому медіацентрі. 

Речник від захисту Антоненка юрист Юрій Маслов повідомив, що експерт Айван Бірч, який проводив експертизу ходи, не тільки отримав матеріали справи з порушеннями законодавства, але й не мав права проводити дослідження, адже в нього немає на це кваліфікації. 

Так, основною діяльністю Бірча, який, за словами захисту Антоненка, не володіє українською мовою, однак підписував висновок, є тренерство з карате.  

“Бірч отримував усі матеріали від поліції і передавав матеріали поліцейським, а не так, як належить за законом: обмінюватися з експертною комісією, а саме з Інститутом судових експертиз. Відеофайли передавав для дослідження Бірчу не КНДІСЕ, а такий собі Рибачук Максим Васильович, полковник, начальник відділу міжнародного розшуку осіб департаменту міжнародного поліцейського співробітництва. Він же консультував Бірча, і це прямо написано в експертному висновку. Тому ця особа (експерт Бірч. – Ред.) не може вважатися незалежним експертом”, – розповів Маслов про одне з порушень.

Основною маніпуляцією, на думку захисту Антоненка, є те, що експерти-психологи перебрали на себе повноваження робити висновки з біомеханіки:

“Такі висновки експерт-психолог робити не може. Їхні сертифікати психологів були використані, щоб легалізувати пересічну думку, звичайну думку неспеціалістів. Усі психологи кажуть, що не компетентні в цих питаннях”. 

Окрім цього, голова експертної комісії Юрій Ірхін був раніше помічений у фальсифікаціях, а матеріали, на які посилаються експерти, чітко вказують – хода особи не є унікальною, і не існує жодних наукових теорій, за якими можна відрізнити одну особу він іншої на основі ходи.

Також адвокат Антоненка Станіслав Кулик розповів журналістам 24 каналу про те, що свідка Олексія Єрмілова, який дав хибні свідчення та спричинив, на думку захисту, хвилю дискредитації Антоненка в медіа, підіслала Генпрокуратура. 

“Свідок на допиті 13 січня слідчим органам повідомив, що радився щодо надання інформації поліції із заступником генерального прокурора Віктором Чумаком. А потім той самий Чумак продовжив строк досудового розслідування ще на чотири місяці, коли інші відмовлялися продовжувати. Думаю, свідок не міг відверто казати, що його підіслала прокуратура. Але ж не може бути аж отакий збіг”, – розповів Кулик та надав на підтвердження своїх слів стенограму допиту. 

Як відомо, 12 грудня минулого року правоохоронці повідомили, що підозрюють у справі Шеремета щонайменше п’ятьох людей: медсестру одного з парашутно-десантних батальйонів Яну Дугарь, лікаря й волонтера Юлію Кузьменко (Лисицю), музиканта й добровольця Андрія Антоненка (Riffmaster), добровольців Владислава та Інну Грищенків (Бучу й Пуму).

Слідство вважає основним мотивом убивства журналіста Шеремета дестабілізацію ситуації в Україні.

Адвокати підозрюваних не вперше кажуть про фальсифікацію доказів. Так, захист підозрюваної Яни Дугарь опублікував висновки експертів, які нібито спростовують докази її винуватості. За словами адвоката дівчини, незалежні “фахівці-науковці з криміналістичних експертиз” аналізували єдиний доказ МВС у справі Шеремета – експертизу ходи і портретну експертизу. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter