Суд у справі Шеремета поскаржився на мітинги, гостре обговорення його роботи в соцмережах та погрози

Дата: 26 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Суд присяжних Шевченківського районного суду Києва, що здійснює судове провадження в справі про вбивство журналіста Павла Шеремета, звернувся до Вищої ради правосуддя та Офісу генерального прокурора з повідомленням про факти втручання в професійну діяльність суддів та вплив на суд присяжних під час розгляду цього кримінального провадження.

Про це повідомили в суді. 

Репортаж про сутички під Шевченківським райсудом у березні поточного року

Суд відібрав п’ять кандидатів у присяжні, які розглядають справу Шеремета, ще на початку вересня минулого року. На початковому етапі одна з кандидаток узяла самовідвід через те, що в списку вже був її чоловік, а іншу кандидатку усунули на вимогу прокуратури та сторони потерпілих. Згодом суд усунув і присяжного Юрія Михайленка – чоловіка присяжної, яка взяла самовідвід. Його замінили іншим присяжним – Юрієм Федоренком.

У своїй заяві Шевченківський райсуд зазначає, що кожне судове засідання в справі Шеремета супроводжується масовими акціями протесту біля будівлі суду, порушенням громадського порядку, бійками та пошкодженням майна.

“Прихильниками обвинувачених у соціальних мережах, зокрема Facebook, гостро обговорюється хід розгляду справи. В публікаціях та коментарях звучать неоднозначні висловлювання на адресу суддів та присяжних, що мають характер погроз та закликів до розправи, з метою схиляння суду до прийняття рішення, необхідного певній групі осіб. До того ж з боку сторони захисту лунають висловлювання, які мають ознаки тиску”, – запевняють у суді. 

Судді та присяжні звернулися до громадян з проханням дотримуватися порядку під час судових засідань, не припускатися висловлювань та поведінки, які суперечать вимогам закону та мають ознаки тиску на суд.

Нагадаємо, що у вбивстві журналіста Павла Шеремета правоохоронці підозрюють лікарку Юлію Кузьменко, музиканта Андрія Антоненка та військову медсестру Яну Дугарь. Усі підозрювані заперечують причетність до злочину. Захист Антоненка стверджує, що він вищий за вбивцю. Адвокати Дугарь наполягають, що вона має алібі, підтверджене документами й свідками, а експертиза, на якій ґрунтується підозра, неповна і необ’єктивна. Кузьменко також розкритикувала експертизу.

Нещодавно Антоненка та Кузьменко вчергове залишили під вартою. 

Фотографія обкладинки: Владислав Шевчук

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter