Експертиза підтвердила справжність запису розмови ексглави білоруського КДБ про вбивство Шеремета

Дата: 19 Січня 2021
A+ A- Підписатися

Криміналістична лабораторія аудіовізуальних документів, що розташована в Петербурзі, підтвердила справжність аудіозаписів, на яких колишній очільник КДБ Білорусі Вадим Зайцев обговорює серію політичних убивств, зокрема журналіста Павла Шеремета.

Про це повідомляє “Настоящее время”. 

Фото: ТАСС

4 січня на каналі Білоруського народного трибуналу в ютубі опублікували відео із записами розмов глави КДБ у 2008–2012 роках Вадима Зайцева. Запис зробили у 2012 році, і на ньому білоруські спецслужбовці обговорюють можливі варіанти вбивства журналіста Шеремета та серію інших політичних убивств. 

Запис оприлюднили журналісти видання EUobserver, але не змогли підтвердити його справжності через погану якість, а тому аудіофайл передали російським експертам. Для порівняння голосів видання “Настоящее время” знайшло в мережі низку відеозаписів з голосом Зайцева, коли той обіймав посади очільника КДБ і керівника Білоруської федерації біатлону.

“Відібравши п’ять записів, експерти порівняли голос Зайцева з голосом чоловіка, який планував убивства. Висновок: це один і той самий чоловік”, – стверджують журналісти.

Нещодавно колишній білоруський спецпризначенець Ігор Макар, який розповсюдив записи розмов, розповів білоруському “Радіо Свобода”, що вже дав свідчення українським правоохоронцям. 

Ігор Макар. Фото з відкритих джерел

“Я надав досить підстав для того, щоб стверджувати, що до замовлення вбивства Павла Шеремета мають стосунок білоруські спецслужби. Я дав українській стороні набагато більше інформації, ніж оприлюднив у ЗМІ”, – сказав він.

Згодом у МВС розповіли, що забезпечили Макара охороною та надали статус свідка. Окрім цього, правоохоронці наголосили, що отримана від колишнього білоруського силовика інформація може суттєво пришвидшити процес встановлення замовників та обставин підготовки підриву автомобіля Шеремета. 

Нацполіція також підготувала клопотання про надання міжнародної правової допомоги на проведення додаткових слідчих дій на території держав, пов’язаних з оприлюдненим аудіозаписом. 

Нагадаємо, один з керівників “Української правди” Павло Шеремет загинув від вибуху вранці 20 липня 2016 року. Йому підклали вибухівку під автомобіль. 

У вбивстві журналіста українські правоохоронці підозрюють лікарку Юлію Кузьменко, музиканта Андрія Антоненка та військову медсестру Яну Дугарь. Однак усі підозрювані заперечують причетність до злочину. Так, захист Антоненка стверджує, що він вищий за вбивцю. Адвокати Дугарь наполягають, що вона має алібі, підтверджене документами й свідками, а експертиза, на якій ґрунтується підозра, неповна і необ’єктивна. Кузьменко також розкритикувала експертизу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter