Справа Гандзюк: суд допитав експертів про дані з телефону Левіна, підозрюваного у замовленні вбиства

Дата: 06 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Дніпровський суд міста Києва допитав експертів про дані з телефону Олексія Левіна – обвинуваченого в замовленні вбивства громадської активістки Катерини Гандзюк.

Про це повідомляє юридична компанія “Міллер”.

Катерина Гандзюк. Фото з соцмереж
За словами адвокатів, на телефоні виявили контакти іншого фігуранта справи Владислава Мангера, підписаного як “Босс”, відео спільного відпочинку з Мангером в бані та докази того, що Левін активно цікавився особою Гандзюк та розслідуванням нападу на неї.

Саму експертизу проводила державна експертна установа, але до роботи також залучили експерта компанії “Епос” — дистриб’ютора ізраїльського програмного забезпечення, створеного для дослідження електронних носіїв інформації. Він створив копію мобільного телефону Левіна, який вилучили під час обшуку.

Цю копію надали як матеріали справи сторонам та вже досліджували в суді як доказ.

Під час чергового судового засідання розмова з експертами фокусувалась на питанні, чи могла інформація на мобільному телефоні змінюватись під час копіювання або після. Експерти вважають, що не могла.

Телефон був захищений паролем і експерти, копіюючи інформацію, його не знали. Щоб копіювати дані й прочитати їх в спеціальній програмі, знати пароль не потрібно, але змінити скопійовану інформацію неможливо.

Владислав Мангер та Олексій Левін

Також під час дослідження пам’яті телефона Левіна знайшли файли, датовані майбутніми датами: 2036, 2037, 5364 роками. Експерт пояснив, що це нормально для систем Android. Розробники часто ховають в програмах “пасхалки” (навмисно приховані повідомлення або відсилки), в тому числі в вигляді таких от аномальних дат.

Раніше у справі про вбивство активістки Гандзюк допитали колишнього голову ОДА Андрія Гордєєва. А також допитали експерта-поліграфолога, який брав участь у перевірці на поліграфі виконавців злочину, зокрема Сергія Торбіна.

Справу про напад на Гандзюк передали на розгляд у Дніпровський райсуд Києва ще в серпні 2020 року, але її розглядають досі. Активісти ініціативної групи “Хто замовив Катю Гандзюк?” вважають, що затягують справу адвокати обвинувачених.

Нагадаємо, Катерину Гандзюк облили сірчаною кислотою 31 липня 2018 року в Херсоні. 4 листопада вона померла в лікарні внаслідок опіків 40% тіла. За це п’ятьом виконавцям нападу присудили від трьох до шести років ув’язнення.

В організації нападу на активістку обвинувачують голову Херсонської облради Владислава Мангера та експомічника депутата облради Олексія Левіна. Справу розглядає Дніпровський райсуд Києва.

У червні минулого року судді завершили дослідження письмових доказів і перейшли до допиту свідків. Обидва обвинувачені перебувають під вартою. 

ZMINA писала про те, що підозрюваного в організації нападу на Катю Гандзюк Мангера не взяли до ЗСУ на час війни.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter