Справа Гандзюк: розгляд апеляції можуть почати заново

Дата: 17 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Розгляд апеляційної скарги на вирок колишньому голові Херсонської обласної ради Владиславу Мангеру та помічнику депутата Олексію Левіну, яких минулого року засудили за організацію нападу на херсонську активістку Катерину Гандзюк, може розпочатися заново через можливу відставку одного з членів колегії суддів.

Про це стало відомо під час засідання Київського апеляційного суду.

Владислав Мангер. Фото: Людмила Тягнирядно

Київський апеляційний суд сьогодні мав продовжити розглядати скарги на вирок, проте засідання не відбулося. Один із суддів Олександр Миколюк розглядав інші справи. Також він може піти у відставку через досягнення 65-річного віку. Тепер потрібно обирати нового суддю. Через це не можуть обрати дату наступного засідання.

“Це означає, що справа піде на повторний авторозподіл для призначення нового судді. Після цього справа почне розглядатись спочатку. Станом на зараз вона розглядалась в апеляції 10 місяців. І за цей час це буде уже третя зміна складу суду”, – зазначила адвокатка родини Гандзюк Ольга Веретільник.

Адвокатка наголосила, що, якщо до липня 2028 року суд не ухвалить остаточного вироку в справі, сплине 10-річний строк давності й обвинувачені зможуть уникнути покарання за вбивство Катерини Гандзюк. 

Нагадаємо, 26 червня 2023 року Дніпровський райсуд Києва ухвалив вирок у справі про вбивство громадської активістки Катерини Гандзюк. Колишнього голову Херсонської облради Владислава Мангера та експомічника депутата облради Олексія Левіна позбавили волі на 10 років. 

Мангер і Левін оскаржують рішення в Київському апеляційному суді.

Справу про напад на Гандзюк передали на розгляд до Дніпровського райсуду Києва ще в серпні 2020 року. Активісти ініціативної групи “Хто замовив Катю Гандзюк?” вважають, що затягують справу адвокати обвинувачених.

Громадську активістку Катерину Гандзюк облили сірчаною кислотою 31 липня 2018 року в Херсоні. 4 листопада вона померла в лікарні внаслідок опіків 40% тіла. За це п’ятьом виконавцям нападу присудили від трьох до шести років ув’язнення.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter