Скоординовані міжнародні зусилля допоможуть сім’ям зниклих безвісти встановити правду та відновити справедливість – королева Йорданії Нур

Дата: 21 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Протягом двох місяців Міжнародна комісія з питань зниклих безвісти (МКЗБ) провела три круглих столи, присвячених пошуку безвісти зниклих осіб в Україні.  У цих зустрічах брали участь як українські фахівці, так і міжнародні експерти. Метою цих заходів є вдосконалення стратегічного бачення України щодо пошуку десятків тисяч зниклих безвісти.  

Про це під час круглого столу “Пошук зниклих безвісти дітей з України” у Гаазі розповіла вдовуюча королева Йорданії Нур аль-Хусейн, яка є комісаркою МКЗБ з 2001 року, передає ZMINA.

Фото: МКЗБ

Як зазначила Нур, МКЗБ провела три заходи у різних країнах для розробки стратегії дієвішого пошуку безвісти зниклих українців під час війни. У першому круглому столі, який відбувся у травні в Києві, брали участь представники державних відомств, залучених до пошуку зниклих. Під час дискусії посадовці дійшли згоди з приводу того, що центральна база даних має відігравати ключову роль у накопиченні та обміні інформацією про зниклих осіб між усіма установами.

“Всі присутні на заході відзначили потребу у регулярних координаційних зустрічах. Також ми досягнули консенсусу щодо необхідності постійного спілкування з сім’ями зниклих безвісти. Крім того, є нагальна потреба у проведенні інформаційної кампанії для збору генетичних даних від десятків тисяч родичів, що проживають в Україні та за її межами, – додала комісарка МКЗБ.

За її словами, спікери висловили єдність у думці про те, що докази з місць злочину (масові поховання або катівні. – Ред. ) слід збирати таким чином, щоб потім їх можна було представити у суді через багато років.

“Скоординовані зусилля допоможуть сім’ям зниклих безвісти встановити правду та відновити справедливість у переслідуванні воєнних злочинців, а також реалізувати право на справедливе правосуддя”, – наголосила Нур.  

Нещодавній круглий стіл у Варшаві зібрав українських науковців та провідних світових експертів, додала комісарка МКЗБ. Під час дискусії вони досягли спільного бачення щодо застосування новітніх технологій у криміналістиці.

На думку Нур, дискусія, яка пройшла у Гаазі 19 червня, мала на меті підсилити довгострокову стратегію України щодо пошуку осіб зниклих безвісти під час війни, а також забезпечити права сімей, які розшукують своїх близьких.

“Сьогодні ми порушимо питання дітей, які зникли безвісти під час цього трагічного конфлікту. Зокрема тих, які були незаконно депортовані. До нас приєдналися високопосадовці з України, представники громадських організацій та міжнародні експерти. Ця дискусія ґрунтуватиметься на досвіді тих, хто щодня працює над пошуком зниклих безвісти осіб”, – сказала представниця МКЗБ.

Нагадаємо, МКЗБ 18 жовтня 2023 року підписала меморандуми про співпрацю з Міністерством юстиції та Міністерством охорони здоров’я. Це дозволить посилити співпрацю комісії з Україною і координувати зусилля з розшуку осіб, безвісти зниклих внаслідок російського вторгнення.

Співпраця з Мін’юстом передбачає допомогу з боку комісії у проведенні ДНК-ідентифікації та використанні сучасних криміналістичних технологій, а також розвиток практики судово-генетичної експертизи для забезпечення належного ланцюжка доказів, які можуть бути представлені в міжнародних судах. 

В межах угоди з МОЗ комісія допоможе розробити стандартні операційні процедури судової експертизи на основі міжнародних стандартів, що сприятиме опрацюванню великої кількості справ та забезпечення гідного поводження із тілами померлих людей.

Наприкінці травня 2024 року Міжнародна комісія з питань зниклих безвісти підписала меморандум про співпрацю з Міністерством внутрішніх справ України. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter