Сімейні лікарі допомагатимуть пацієнтам з найпоширенішими психічними розладами

Дата: 15 Березня 2023
A+ A- Підписатися

До кінця 2023 року в Україні буде принаймні вдесятеро більше сімейних лікарів, що зможуть надавати допомогу у випадках найпоширеніших психічних розладів. 

Про це розповіла перша леді Олена Зеленська

Фото: Emil Filtenborg

Вже 17 тисяч працівників системи охорони здоров’я пройшли спеціальний онлайн-курс із цієї теми. Запустили його лише в грудні минулого року, а тому темпи розвитку програми Зеленська називає “блискавичними”

У разі ретельнішої терапії, ніж та, яку може надати сімейний лікар, пацієнта скеровуватимуть до вузьких спеціалістів.

Нині понад пів сотні медичних закладів уклали угоди з НСЗУ щодо надання такого виду допомоги, а відповідне навчання можуть пройти не лише сімейні лікарі, терапевти та педіатри, але й усі охочі медики.

“Ці навчання – одна з цеглинок у розбудові системи доступу до психологічної допомоги… Кожен сімейний лікар, що матиме більше впевненості у власних знаннях у сфері ментального здоров’я – це вчасно врятована психіка його пацієнтів”, – наголошує Зеленська. 

Фото: Salwan Georges / The Washington Post / Getty Images

В Україні до 2030 року, за задумом уряду, хочуть створити нову культуру ставлення до ментального здоров’я, щоб звертатися до фахівців із психічного здоров’я або по психологічну підтримку було нестрашно та не соромно. Однією зі складових цієї кампанії є навчання посадовців.

Автори концепції планують, щоб всі, хто спілкується з людьми, незалежно від професії мають вміти піклуватися про свій психологічний стан, а також пояснити іншим, як це зробити.

Нагадаємо, що приблизно десяти мільйонам українців через війну загрожує гострий стрес, тривога, депресія, вживання психоактивних речовин і посттравматичний стресовий розлад, прогнозують у ВООЗ. 

Про погіршення свого психологічного стану вже говорять більш ніж половина опитаних соціологами українців та українок.   

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter