Понад 60% опитаних українців розповіли про погіршення психічного здоров’я під час війни

Дата: 05 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Понад половину опитаних соціологами українців зазначили про погіршення стану власного фізичного здоров’я під час повномасштабного вторгнення Росії, а понад 60% відчули погіршення психічного здоров’я. 

Такі результати опитування соціологічної рупи “Рейтинг”, проведеного в межах проєкту “Оцінка шкоди, яка завдана воєнними злочинами РФ в Україні”. 

Соціологи опитали з 15 до 19 вересня 2 тисячі українців віком від 18 років в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу, а також територій, де на момент опитування відсутній український мобільний зв’язок. Результати зважили з використанням актуальних даних Державної служби статистики України, а вибірка дослідження репрезентативна за віком, статтю і типом поселення. 

Експертну підтримку та консультації під час дослідження надавали представники Коаліції “Україна. П’ята ранку”. 

Так, про погіршення здоров’я повідомили мешканці деокупованих та прифронтових територій, зон бойових дій, люди старшого віку, менш забезпечені, ті кому довелося розділитись із сім’єю, та ті, хто втратив близьких на війні.

Серед загальної кількості опитаних: 

  • 47% мають близьких родичів, які служать на війні;
  • майже 20% повідомили, що мають серед близьких родичів таких, з якими втратили контакт, і не знають, де вони зараз перебувають; 
  • 5% мають серед близьких загиблих через війну;
  • 3% мають серед близьких таких, кого примусово депортували до Росії або на окуповані території сходу чи Криму;
  • 7% зазначили, що особисто або їхні близькі родичі зазнали поранення, каліцтва через воєнні дії;
  • 35% опитаних доводилося тимчасово розділятися зі своєю сім’єю / партнером через війну: 12% довелося, але вони вже возз’єдналися, 23% поки живуть окремо. Водночас 52% зазначили, що не розділялися через війну зі своїми близькими;
  • 32% опитаних зазнали матеріальних втрат унаслідок війни, а 67% – не зазнали. Серед втрат найчастіше називали гроші – 36%, житло – 23%, побутову техніку – 14%. Ще 7% говорили, що втратили свійських тварин, 6% – автомобіль, 5% – виробництво, 4% – комерційну нерухомість.

Близько чверті опитаних змінили своє місце проживання в Україні за час повномасштабного вторгнення Росії, а найбільше таких серед тих, хто проживав у зоні бойових дій* – 64%, а також у Києві – 42%.

Третина тих, хто покидав домівки, вже повернулися, 9% серед переселенців планують повернутися найближчим часом, а 15% – ще почекають. Ще третина має намір повернутися, але лише коли закінчиться війна.

Не планують повертатися взагалі лише 6%. До деокупованих населених пунктів повернулася вже половина з тих, хто виїжджав звідти під час війни.

Нагадаємо, що на початку червня цього року уряд підтримав законопроєкт, що регулює обіг конопель у медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності, щоб розширити доступ пацієнтів до необхідного лікування онкологічних захворювань та посттравматичних стресових розладів, отриманих унаслідок війни.

Фотографія обкладинки: Reuters 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter