Кабмін підтримав легалізацію медичного канабісу

Дата: 07 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Кабінет Міністрів підтримав законопроєкт, що регулює обіг конопель у медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності, щоб розширити доступ пацієнтів до необхідного лікування онкологічних захворювань та посттравматичних стресових розладів, отриманих унаслідок війни.

Про це повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко

Активіст тримає плакат із зображенням листя канабісу в Києві. Фото: AFP

Міністр зазначив, що в уряді розуміють негативні наслідки війни на стан психічного здоров’я українців.

“Ми розуміємо кількість людей, які потребуватимуть медикаментозного лікування внаслідок цього впливу. І ми розуміємо, що немає часу чекати”, – каже міністр. 

Тексту законопроєкту у відкритому доступі немає. Ляшко лише зауважив, що урядовці підготували “законодавче підґрунтя для забезпечення повного циклу виробництва препаратів на основі канабісу в Україні: від вирощування та перероблення до повноцінного виробництва”.

Окремо очільник МОЗ наголосив на тому, що легалізація медичного канабісу немає нічого спільного з легалізацією звичайних конопель: 

“Препарати канабісу не є “конкурентами” наркотичним засобам, і заходи регулювання їхнього обігу зовсім різні. Медичний канабіс містить канабідіол, який не має вираженої психоактивної дії, тому він не цікавий для рекреаційного вживання. Разом з тим ми все одно пропонуємо встановити жорсткий контроль над вирощуванням, виробництвом та реалізацією препаратів, розуміючи чутливість цього питання в суспільстві, й готові поступово розвивати цю галузь, показуючи результати лікування і допомогу українським пацієнтам. Не імпортувати, а робити наше, українське!” 

Препарати на основі канабісу використовуватимуть:

  • для зменшення больових відчуттів, спазмів та судом м’язів;
  • для лікування анорексії;
  • посттравматичного стресового розладу (ПТСР) та тривожних розладів;
  • окремих типів епілепсії;
  • глаукоми;
  • псоріазу;
  • паркінсонізму;
  • розсіяного склерозу. 
Фото: latifundist.com

На новину щодо легалізації вже відреагували в ГО “100% життя”. 

“Ми вдячні всім, хто невтомно адвокатував і боровся за це рішення на вуличних акціях та в залах міністерств. Це перемога для мільйонів українців. Це крок у майбутнє, яке ми невтомно виборюємо всі разом. Пацієнти з хронічними болями, з психологічними розладами та всі, хто потребуватиме ліків на основі медичного канабісу, нарешті мають легальний та гуманний спосіб отримати допомогу”, – сказав голова організації Дмитро Шерембей

Торік у квітні Кабмін уже повідомляв, що частково легалізував медичний канабіс в Україні. Урядовці тоді внесли зміни до переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, зарахувавши деякі препарати на основі канабіноїдів до списку речовин з обмеженим обігом.

Однак цей крок не підтримали активісти, які не перший рік закликають владу до легалізації. Річ у тім, що дозволили використовувати лише деякі препарати, ціна яких сягала тисячі доларів. Окрім цього, один з дозволених препаратів містить тетрагідроканабінол рослинного походження, що створювало юридичний казус, бо він не входить до таблиці 2 переліку, до якого вносили зміни урядовці.

Нагадаємо, що торік Верховна Рада безрезультатно намагалася легалізувати медичний канабіс. За підрахунками авторів законопроєкту, який відправили на доопрацювання, на легалізацію медичних конопель в Україні чекає 2 мільйони пацієнтів.

Не підтримали легалізацію торік навіть попри заклики МОЗ, низки громадських діячів та активістів. Цього вимагала серед інших і мати чотирирічної дівчинки з тяжкою формою епілепсії Вікторія Мостовенко. Через чинну заборону вона змушена шукати шляхи, щоб купувати для доньки олію на основі медичного канабісу, дозволену в 60 країнах світу, але не в Україні. 

Організація Об’єднаних Націй ще два роки тому вилучила медичну марихуану зі списку небезпечних наркотичних засобів, таких як героїн. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter