Серед українців хочуть створити нову культуру ставлення до ментального здоров’я: як це бачать в уряді?

Дата: 09 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Серед українців хочуть створити нову культуру ставлення до ментального здоров’я, аби звертатися до фахівців із психічного здоров’я або за психологічною підтримкою було не страшно та не соромно. Задля цього в Україні запрацювала загальнонаціональна програма ментального здоров’я. 

ZMINA розповідає, що про це відомо. 

Фото: Fotoreserg

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну серйозно позначилося на психологічному стані українців та українок, більш ніж половина з яких розповіли про погіршення стану. 

Торік за ініціативи першої леді Олени Зеленської стартувала Національна програма психічного здоров’я та психосоціальної підтримки, у рамках якої, наприклад, понад 25 тисяч освітян пройшли курси щодо першої психологічної допомоги. Подібні пройшли також понад дві сотні фахівців від компаній–учасників спільноти “Бізнес без бар’єрів”.

Знання навчені співробітники, за розрахунками урядовців, зможуть передати майже 30 тисячам своїх колег.

У підсумку всі, хто спілкується з людьми в Україні, незалежно від професії мають вміти піклуватись про свій психологічний стан, а також пояснити іншим, як це зробити.

“Наше завдання – дати людині доступ до цих знань і навичок”,пояснює міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко

Психологічні поради, техніки та мотиваційні рекомендації збирають у спеціальному телеграм-каналі

Робота спеціальної групи з виявлення сексуальних злочинів російських військових на Київщині. Фото: МВС

Комунікацію урядовці називають головним лікарським препаратом у процесі психосоціальної підтримки.

Так званою “першою лінією контакту” вважають лікарів і медсестер, офіцерський склад ЗСУ, прикордонників у пунктах пропуску, освітян, поліцейських та рятувальників, працівників соціальної сфери, держслужбовців та роботодавців. 

“Людина евакуюється потягом, спілкується з провідником… Навіть не помічає, як потроху стає легше – потроху, але вистачить, щоб дістатися нового місця, зробити новий крок. Дрібниця – але, можливо, саме це допоможе відновити таке потрібне відчуття внутрішньої точки опори. Нині ціна слова, навіть випадкової розмови, є дуже великою”,пояснює важливість отримання відповідних навичок перша леді. 

В кожному міністерстві вже провели аудит ресурсів послуг у сфері психічного здоров’я й до кінця лютого урядовці мають опрацювати пропозиції до плану реалізації Концепції розвитку охорони психічного здоров’я в Україні.

Концепція передбачена до 2030 року. 

Нагадаємо, що приблизно десяти мільйонам українців через війну загрожує гострий стрес, тривога, депресія, вживання психоактивних речовин і посттравматичний стресовий розлад, прогнозують у ВООЗ. 

Пацієнти з психічними порушеннями вже можуть безоплатно отримувати 13 препаратів за програмою “Доступні ліки”. 

Фотографія обкладинки: UNICEF

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter