З початку війни до психологів та психіатрів звернулися 650 тисяч людей – Ляшко

Дата: 27 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

З початку війни до психологів та психіатрів у системі охорони здоров’я звернулися 650 тисяч осіб, однак  повномасштабне вторгнення Росії все одно матиме критичні наслідки для психічного здоров’я українців. 

Про це під час брифінгу заявив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Фото: Інформатор

“З початку війни до психологів та психіатрів у системі охорони здоров’я звернулися 650 тисяч людей, вони отримали допомогу. За межами системи охорони здоров’я також є велика кількість психологів на різних рівнях, як державних, так і недержавних. Це освіта, соціальна політика, ЗСУ, Нацполіція, ДСНС”, – сказав Ляшко.

Міністр зауважив, що попри це, потрібно ще провести велику роботу, аби люди самі зверталися по психологічну допомогу. З боку держави, за його словами, має бути доступ до медичної чи психологічної допомоги й доступ до лікарських засобів.

Наразі в програмі “Доступні ліки” 13 препаратів повністю безплатні для пацієнтів з психічними порушеннями, їх вартість компенсує держава.

Раніше ZMINA повідомляла, що понад половину опитаних соціологами українців зазначили про погіршення стану власного фізичного здоров’я під час повномасштабного вторгнення Росії, а понад 60% відчули погіршення психічного здоров’я. 

Так, про погіршення стану повідомили мешканці деокупованих та прифронтових територій, зон бойових дій, люди старшого віку, менш забезпечені, ті кому довелося розділитись із сім’єю, та ті, хто втратив близьких на війні.

Нагадаємо, що ZMINA зібрала контакти організацій, що надають як безплатну психологічну підтримку, так і платні консультації. 

Крім того, в Україні запустили безплатну цілодобову анонімну гарячу лінію психологічної підтримки для чоловіків. Звертатися за допомогою можна з будь-яких питань, що викликають стрес.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter