Шоста річниця нападу на активістку Катерину Гандзюк: замовники намагаються уникнути покарання

Дата: 31 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Шість років тому на громадську активістку, депутатку Херсонської обласної ради V скликання та Херсонської міської ради VI скликання Катерину Гандзюк вчинили смертельний напад. Замовники та організатори злочину намагались уникнути покарання. Проте цього їм не вдалося.

Про це повідомляє громадська ініціатива “Хто замовив Катю Гандзюк?” на своїй сторінці у фейсбуку.

Катерина Гандзюк. Фото із соцмереж
“Ми з вами відбили не одну спробу поховати цю справу, повісити все на випадкових людей, приховати докази, зробити з активістів винних у всьому, прикрити все корумпованими судами та багато-багато всього іншого. Проте ми з вами добилися того, щоб за ґратами опинилися винні. І вперше в історії України за ґратами опинилися одразу замовник та організатор вбивства. Дякуємо всім, хто усі ці роки боровся поруч за справедливість у цій та інших справах проти громадських активістів. Багатьох із вас у нас забрали росіянці. Проте ті, хто живі, зроблять все, щоб замовники таки отримали своє покарання”, – написали активісти.

Також вони додали, що невдовзі буде рік, як справа розглядається в Київському апеляційному суді.

“Ми маємо серйозні зауваження до того, як суд проводить розгляд. Ми дуже сподіваємося, що судді бачать, як змінилося суспільство і що воно досі вимагає покарання винних у вбивстві Каті Гандзюк”, – додали в ініціативі.

Наступне судове засідання в справі відбудеться 2 серпня, об 11:30.

Раніше адвокати юридичної компанії “Міллер”, які ведуть справу про вбивство херсонської активістки Катерини Гандзюк, заявляли про її затягування і розгляд Київським апеляційним судом спочатку у зв’язку зі зміною складу суду.

17 червня 2024, у день народження Катерини Гандзюк, апеляційний суд оголосив про неможливість продовжувати розгляд скарги на вирок у справі. У колегії суддів відбулася заміна одного із суддів, і новим суддею призначено Валентина Шроля. Він замінив суддю Олександра Миколюка, повноваження якого завершились у зв’язку з досягненням 65-річного віку.

ZMINA писала про те, що розгляд апеляційної скарги на вирок колишньому голові Херсонської обласної ради Владиславу Мангеру та помічнику депутата Олексію Левіну, яких минулого року засудили за організацію нападу на херсонську активістку Катерину Гандзюк, може розпочатися заново через відставку одного з членів колегії суддів.

Нагадаємо, 26 червня 2023 року Дніпровський райсуд Києва ухвалив вирок у справі про вбивство громадської активістки Катерини Гандзюк. Колишнього голову Херсонської облради Владислава Мангера та експомічника депутата облради Олексія Левіна позбавили волі на 10 років. 

Мангер і Левін оскаржують рішення в Київському апеляційному суді.

Справу про напад на Гандзюк передали на розгляд до Дніпровського райсуду Києва ще в серпні 2020 року. Активісти ініціативної групи “Хто замовив Катю Гандзюк?” вважають, що затягують справу адвокати обвинувачених.

Громадську активістку Катерину Гандзюк облили сірчаною кислотою 31 липня 2018 року в Херсоні. 4 листопада вона померла в лікарні внаслідок опіків 40% тіла. За це п’ятьом виконавцям нападу присудили від трьох до шести років ув’язнення.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter