Щонайменше одну справу про наругу російського військового над дитиною передали до суду

Дата: 14 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

З моменту введення воєнного стану в Україні за фактами вчинення військовослужбовцями ЗС РФ злочинів проти статевої свободи та статевої недоторканості дітей правоохоронці розпочали досудове розслідування в семи кримінальних провадженнях. 

Про це свідчать дані Офісу генерального прокурора, наведені в доповіді уповноваженого Верховної Ради України щодо додержання прав осіб, які постраждали внаслідок збройної агресії Росії. 

Фото: АР

У доповіді аналізують період із 24 лютого до 31 жовтня 2022 року. 

Нині вдалося встановити п’ятьох потерпілих дітей – це дівчата віком від 4 до 16 років. Зафіксовані факти сталися в Київській, Херсонській та Чернігівській областях.

Одне з проваджень, як зазначають у звіті, вже передали до суду. Водночас у відкритих джерелах інформації про цю справу знайти не вдалось. У квітні президент Володимир Зеленський, виступаючи перед парламентом Литви, згадував про “вояка Бичкова зі Пскова”, “який відправляв товаришам відео того, що він робить з немовлям”. 

Згодом уже медіа повідомляли про затримання в Росії Олексія Бичкова, що служить у військовій частині №64044 у передмісті Пскова. До цього російських військовослужбовців з цієї частини полонили на Харківщині, але інформації про полон Бичкова не з’являлось. 

Також до свого звільнення влітку Омбудсман Людмила Денісова публікувала в соцмережах емоційні дописи про зґвалтування росіянами, зокрема, дітей. У них вона зазначала не тільки вік, але й ділилася іншими “шокуючими деталями”, наприклад “росіяни ґвалтували чайною ложкою”, “по двоє ґвалтували малюків орально та анально” та “дев’ятимісячну донечку зґвалтували свічкою”.

Фото: UNICEF

В Офісі генерального прокурора жодних матеріалів про ці зґвалтування не отримували

Своєю чергою Комісія з розслідування порушень в Україні, уповноважена Радою ООН з прав людини, розслідує випадок, що трапився на Київщині в березні. Тоді російські солдати вдерлися до будинку, скоїли сексуальне насильство щодо жінки та чоловіка, змусили їх вчинити статевий акт, а потім один з військових зґвалтував на очах батьків чотирирічну доньку. 

Нагадаємо, що загалом від початку повномасштабного вторгнення Офіс генерального прокурора зафіксував 154 факти сексуального насильства з боку російських військовослужбовців. Шести з них повідомили про підозри. Серед них: 

  • Ринат Хакімянов та Арслан Саліхов, яких підозрюють у зґвалтуванні вагітної жінки на Київщині; 
  • Булат Фассахов, якого підозрюють у зґвалтуванні на Київщині, що тривало декілька днів; 
  • Михайло Романов, якого підозрюють у зґвалтуванні жінки в селі Шевченкове на Київщині. Цей випадок став одним з перших подібних, про який стало відомо в медіа.

На Херсонщині випадків сексуального насильства, вчиненого росіянами, зафіксували більше, ніж в інших областях. 

Фотографія обкладинки: Paul Grover

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter