В Україні зафіксували понад 150 фактів сексуального насильства, пов’язаних з війною, – ОГП

Дата: 13 Грудня 2022
A+ A- Підписатися
Українські прокурори зафіксували 154 факти сексуального насильства з боку російських військовослужбовців. Шести окупантам уже повідомили про підозри.
 
Про це повідомляє пресслужба Офісу генпрокурора.
 
Фото з відкритих джерел

“Нові факти сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, встановлюють на деокупованих територіях. Там працюють спільні мобільні групи прокурорів, міжнародних експертів і психологів. З початку повномасштабної військової агресії РФ прокурори зафіксували 154 факти СНПК (сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом. – Ред.). Уже повідомлено про підозру шістьом військовослужбовцям РФ. Скеровано до суду обвинувальні акти щодо двох осіб, одну особу засуджено”, – йдеться в повідомленні.

Зокрема, правоохоронці з’ясували, що на Херсонщині військовослужбовці РФ упродовж чотирьох місяців ґвалтували жінку. Ще одну місцеву жительку з березня 2022 року систематично оголювали та застосовували тортури, обливали окропом.

Відомо також про факти гендерного насильства, коли дружин українських захисників, які брали участь в АТО чи мали стосунок до ЗСУ, загарбники забирали з родин, катували.

Прокурори виявили понад 30 фактів катування геніталій електрострумом, яке військові РФ застосовували до місцевого населення. Загалом правоохоронці встановили понад 100 фактів тортур з використанням електроструму щодо місцевих чоловіків.

Нагадаємо, в ООН вважають, що сексуальне насильство, до якого вдаються російські військовослужбовці в Україні, є частиною “воєнної стратегії” РФ.


Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує випадки тортур, скоєних під час російської збройної агресії проти України.

Якщо ви стали потерпілим або свідком тортур, залиште інформацію про себе у формі за або ж напишіть на електронну адресу oh@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами. 

Отримана інформація буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, зокрема до Комітету ООН проти тортур, Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Міжнародного кримінального суду, Європейського суду з прав людини тощо для розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter