Омбудсман не передавала до прокуратури матеріалів щодо зґвалтувань, про які писала в соцмережах, – Венедіктова

Дата: 01 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Звільнена парламентом Омбудсман Людмила Денісова не передавала до Офісу генерального прокурора матеріалів щодо зґвалтувань, про які вона інформувала в соціальних мережах. 

Про це виданню “Бабель” повідомила генпрокурорка Ірина Венедіктова

Ірина Венедіктова та Людмила Денісова. Фото: Офіс генерального прокурора

Відколи в медіа почали з’являтися перші повідомлення про факти вчинення сексуального насильства російськими війковими в Україні, Денісова публікувала в соцмережах емоційні дописи про зґвалтування.

У них вона зазначала не тільки вік потерпілих, але й ділилася “шокуючими деталями”, наприклад “росіяни ґвалтували чайною ложкою”, “по двоє ґвалтували малюків орально та анально” та “дев’ятимісячну донечку зґвалтували свічкою”.

Така риторика обурила медійниць, які звернулися до Омбудсмана з відкритим листом, у якому серед іншого вимагали оприлюднювати тільки ту інформацію, щодо якої є досить доказів, а також повідомляти, які матеріали передано до системи правосуддя.

За словами Венедіктової, матеріали щодо сексуального насильства Денісова до Офісу генерального прокурора не передавала взагалі. 

“Пані Денісова матеріали не передає. Вона звертається до нас із листами про такі-то і такі-то конвенції: будь ласка, вивчайте такі конвенції. Вона присилає нам листи, але не матеріали. Це різні речі. Ми, звичайно, беремо її інформацію до відома”, – говорить генпрокурорка. 

Венедіктова не сказала, скільки саме нині проваджень щодо сексуального насильства зареєстровано, але уточнила, що ті злочини, які були скоєні в умовах війни, розглядаються як воєнні та не мають строків давності. 

Згідно зі статистикою Офісу генпрокурора, станом на 1 червня у відомстві зареєстрували вже понад 15 тисяч проваджень, з яких 14,5 тисячі за статтею щодо порушення законів та звичаїв війни. 

Нагадаємо, Денісову звільнили з посади Омбудсмана 31 травня. Це рішення підтримали 232 депутати ВР. 

Уповноважена оскаржуватиме в суді своє звільнення.
 
Фотографія обкладинки: Суспільне 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter