Омбудсмана Денісову звільнили

Дата: 31 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Уповноважену Верховної Ради з прав людини Людмилу Денісову звільнили з посади. 

Про це повідомив нардеп Ярослав Железняк

Фото: телеграм-канал Ярослава Железняка

Це рішення підтримали 232 депутати: 

  • 191 з партії “Слуга народу”;
  • 11 з депутатської групи “Платформа за життя та мир”;
  • 6 із партії “За Майбутнє”;
  • 6 із партії “Голос”;
  • 12 з депутатської групи “Довіра”;
  • 6 безпартійних.

Про причини звільнення Омбудсмана 31 травня повідомив народний депутат від партії “Слуга народу” Павло Фролов. 

За його словами, партія ініціювала висловлення недовіри Денисовій, оскільки “з початку війни та великих страждань українців пані Денисова майже не виконувала своїх повноважень щодо організації гуманітарних коридорів, захисту та обміну полонених, протидії депортації людей та дітей з окупованих територій, іншої правозахисної діяльності”. Натомість, за словами депутата, цим вимушено займалась Ірина Верещук.

“Незрозуміла концентрація медійної роботи Омбудсмана на багаточисельних деталях “сексуальних злочинів, вчинених у неприродній спосіб” та “зґвалтуваннях дітей” на окупованих територіях, які не могла підтвердити доказами, лише шкодила Україні та відволікала увагу світових ЗМІ від дійсних потреб України. До того ж тривалий час після 24 лютого діюча Уповноважена Верховної Ради з прав людини провела закордоном, але не в Росії чи Білорусі, де її статус та повноваження могли би допомогти полоненим, депортованим та потерпаючим від окупації мешканцям Херсонщини, а у Давосах, Віднях, Варшавах та інших теплих спокійних західних європах”, – написав Фролов.

Напередодні голосування щонайменше три десятки правозахисних організацій закликали Верховну Раду припинити політизацію і спроби знищення незалежності інституту Омбудсмана та створити умови для проведення незалежного конкурсу на цю посаду з дотриманням усіх міжнародних стандартів. 

Інформація про звільнення Денісової, що готується в парламенті, з’явилася напередодні. Для цього нардепи збирали підписи, щоб оголосити їй недовіру. 

Звільнити Денісову в такий спосіб дозволяє нещодавно ухвалений закон, який правозахисники називають антиконституційним. Відповідно до нього ВР може оголосити недовіру будь-якому посадовцю, призначеному парламентом, зокрема посадовцям у незалежних органах, підстави для звільнення яких вичерпно визначені Конституцією чи профільними законами.

Ініціювання такої недовіри передбачено ¼ конституційного складу (113+ депутатів) з невідкладним голосуванням на пленарному засіданні Ради без застосування процедур спеціальних законів про статус таких осіб осіб.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter