На Херсонщині випадків вчиненого росіянами сексуального насильства зафіксували більше, ніж в інших областях

Дата: 14 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Станом на 14 грудня в Херсонські області зафіксували вже 64 випадки сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом (СНПК). Це більше, ніж в інших деокупованих областях України. 

Про це розповіли в Офісі генерального прокурора. 

Робота спеціальної групи з виявлення сексуальних злочинів російських військових на Київщині. Фото: МВС

Повідомлення про зґвалтування жінок на територіях, які захопили росіяни, почали з’являтися ще в перші дні повномасштабного вторгнення. У Херсоні, наприклад, місцеві медіа писали про скарги від десятків потерпілих, однак посадовці спочатку не підтверджували цього. 

З’ясуванням фактів сексуального насильства на звільненій Херсонщині займається нині спеціальна мобільна група, яка вже двічі відвідала регіон – у жовтні та грудні. У складі групи прокурори, поліцейські, психологи та експерти Global Rights Compliance

“Ми безпосередньо спілкуємося з людьми. Розповідаємо, що саме належить до СНПК і чому важливо такі випадки не замовчувати. Пояснюємо, яку допомогу постраждалі можуть отримати, як їхні персональні дані будуть захищені. На жаль, випадки сексуального насильства під час окупації непоодинокі”, – пояснив прокурор профільного управління Офісу генпрокурора Олександр Клещенко.

Серед найпоширеніших фактів такого насильства – примусове оголення, зґвалтування та катування електрострумом геніталій.

“Здебільшого постраждалі відкриті. Помітна їхня мотивованість у донесенні інформації про тортури до широкої громадськості. Проте присутня захисна реакція у вигляді неприйняття травматичного досвіду та ігнорування необхідності отримання тривалої психологічної допомоги”, – розповідає про роботу керівник Київського обласного центру соціально-психологічної допомоги Василь Гуменюк.

Ілюстраційне зображення. Фото: АР

Станом на 13 грудня українські прокурори загалом зафіксували вже 154 факти сексуального насильства з боку російських військовослужбовців. Шести з них уже повідомили про підозри. Серед них: 

  • Ринат Хакімянов та Арслан Саліхов, яких підозрюють у зґвалтуванні вагітної жінки на Київщині; 
  • Булат Фассахов, якого підозрюють у зґвалтуванні на Київщині, що тривало декілька днів; 
  • Михайло Романов, якого підозрюють у зґвалтуванні жінки в селі Шевченкове на Київщині. Цей випадок став одним з перших подібних, про який стало відомо в медіа.
Ринат Хакімянов, Арслан Саліхов, Булат Фассахов та Михайло Романов

Нагадаємо, в ООН вважають, що сексуальне насильство, до якого вдаються російські військовослужбовці в Україні, є частиною “воєнної стратегії” РФ.

Цього року в Офісі генерального прокурора запрацювало спеціалізоване управління, що розслідує факти сексуального насильства, вчиненого російськими військовими. Тепер з потерпілими не проводять більш ніж один допит, але й ця розмова відбувається лише з ініціативи постраждалої особи та в комфортних для неї умовах. 

Детальніше про роботу нового управління можете прочитати за посиланням

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter