Ще одному “військовому комісару” в Криму українські слідчі оголосили підозру у воєнному злочині

Дата: 18 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Прокуратура Автономної Республіки Крим та міста Севастополя повідомила про підозру окупаційному “військовому комісару міста Феодосія та Кіровського району Республіки Крим” через воєнний злочин. Чоловікові інкримінують порушення ч. 1 ст. 438 КК України, а саме порушення законів та звичаїв війни, що полягають у примушуванні цивільного населення окупованого півострова служити в збройних силах держави-окупанта.

Про це повідомляє пресслужба прокуратури. 

Підозрюваний Олександр Кабашний

Санкція статті передбачає покарання на строк від восьми до дванадцяти років позбавлення волі.

Слідство встановило, що громадянин України до окупації півострова обіймав посаду начальника полігонної служби Повітряних сил Збройних сил України. Утім, 2014 року він зрадив присязі на вірність народу України та перейшов на військову службу до російської армії.

Згодом він обійняв посаду “старшого помічника військового комісара міста Феодосія та Кіровського району Республіки Крим”, а у 2020 році – посаду “військового комісара міста Феодосія та Кіровського району Республіки Крим”.

“На цій посаді він здійснював реалізацію політики РФ та її окупаційної адміністрації, спрямованої на проведення незаконних примусових призовних кампаній цивільного населення півострова до лав збройних сил держави-окупанта. Відтак підозрюваний, реалізуючи незаконні “укази” вищого керівництва РФ, безпосередньо сприяв проведенню шести незаконних призовних кампаній кримчан у відповідних районах”, – мовиться в повідомленні Прокуратури АРК.

У відомстві додають, що Росії заборонено примушувати цивільне населення служити в її збройних силах, відповідно до ст. 51 IV Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни. 

Відповідно до сторінки незаконного “уряду Криму”, “військовий комісаріат Феодосії і Кіровського району” з травня 2020 року очолює 53-річний полковник Кабашний Олександр Володимирович. (Kabashnyi Aleksandr Vladimirovich).

До окупації Криму РФ служив у в/ч А0156 (м. Феодосія, смт Приморський) на посаді начальника полігону – начальника полігонної служби полігону.

Раніше Прокуратура АРК оголосила про підозру “військовому комісару в Чорноморському та Роздольненському районах” Саруханяну Артуру Оганесовичу.

Напередодні МЗС України заявило, що, призиваючи кримчан до своєї армії, Росія вчинила 12 воєнних злочинів за всі роки окупації.

Нагадаємо, мобілізація мешканців окупованих територій до лав армії держави-окупанта, а також постійна на території Криму пропаганда служби в ЗС РФ порушують ст. 51 Конвенції про захист цивільного населення під час війни (Четвертої Женевської конвенції).

Прокурор Автономної Республіки Крим спростував чутки про те, що українські правоохоронці переслідують кримчан, яких Росія мобілізувала до своєї армії. Такі кримчани, за його словами, потерпілі відповідно до українського та міжнародного кримінального законодавства. Утім, українські правоохоронці переслідуватимуть тих громадян України з Криму, які воювали проти Збройних сил України. 

Як відомо, за російським законодавством після п’яти місяців служби кримчан можуть скерувати до будь-якого іншого місця дислокації російської армії – до Російської Федерації, на Донбас або до Сирії

Минулого року українські правоохоронці спільно з правозахисниками передали до Міжнародного кримінального суду звернення про незаконний примус кримчан до служби в збройних силах РФ. Цьогоріч прокуратура оголосила підозру “військовому комісару” Євпаторії та Сак через “примус кримчан служити в збройних силах Росії”.

Правозахисники неодноразово зверталися до кримчан із закликами розповідати про факти призову, надсилаючи копії повісток, фото- й відеоматеріали на info.crimeahrg@gmail.com. Водночас вони нагадують, що українські правоохоронці не переслідують кримчан, яких Росія мобілізувала до своєї армії, та вважають їх потерпілими.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter