Росію закликали припинити релігійні переслідування в Криму та на Донбасі

Дата: 27 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

Посольство США в Україні закликало Росію припинити в тимчасово окупованому Криму та непідконтрольних територіях Сходу України релігійні переслідування.

Відповідну заяву посольство оприлюднило 27 жовтня у Міжнародний день свободи віросповідання.

“У Міжнародний день свободи віросповідання Сполучені Штати вітають толерантність та відкритість, які сприяють процвітанню свободи віросповідання по всій Україні. Ми закликаємо російські окупаційні сили в Криму та  довірених осіб Росії на Донбасі дозволити кримським татарам, Свідкам Єгови, Православній церкві України та всім іншим вільно богослужити без страху та впливу”, – мовиться у повідомленні.

Раніше Уповноважена з прав людини Росії Тетяна Москалькова заявляла про “міжнаціональну та міжконфесійну злагоду” в Криму та надання допомоги корінному населенню.

Нагадаємо, 23 червня Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію про права кримських татар в Криму, на яку голова комітету Держдуми Росії з міжнародних справ Леонід Слуцький відреагував заявою про те, що Росія не виконуватиме цю резолюцію ПАРЄ.

Нагадаємо, 22 жовтня незаконний “Гагарінський районний суд” у Севастополі засудив до шести років позбавлення волі представника Свідків Єгови Ігоря Шмідта.

У серпні незаконний “Білогірський районний суд Криму” оштрафував настоятеля монастиря Святого Димитрія Солунського Православної  церкви України архімандрита Даміана на 15 тисяч рублів. Проти нього порушили провадження за статтею 5.26 Кодексу про адміністративні правопорушення Росії (“незаконна місіонерська діяльність”). 

Як відомо, минулого року представники Православної церкви України звернулися до Ради безпеки ООН з проханням захистити українську громаду в тимчасово окупованому Криму та повернути Росію в правове поле. У ПЦУ наголосили, що країна-агресор порушує рішення комітету ООН з прав людини та всі норми міжнародного права, тиснучи, залякуючи та відкриваючи незаконні провадження щодо релігійної громади ПЦУ в Криму.

На переконання митрополита Сімферопольського і Кримського Климента, Росія ставить за мету знищити українську ідентичність, брутально втрутившись в релігійні свободи та ліквідувавши україномовні школи на півострові.

ДОВІДКА. Право на свободу думки, совісті, релігії закріплено, зокрема, статтею 18 Міжнародного пакту про громадянські і політичні права та статтею 9 Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Це право включає можливість вільно змінювати свою релігію чи переконання, сповідувати свою релігію чи переконання під час богослужіння, навчання, виконання та дотримання релігійної практики й ритуальних обрядів як одноособово, так і спільно з іншими, як прилюдно, так і приватно, і належний кореспондуючий обов’язок держави забезпечити реалізацію цього права.

Органи влади не мають права примушувати людину до дій, що обмежують її свободу мати чи приймати релігію чи переконання за власним вибором. Це право підлягає лише таким обмеженням, що встановлені законом і є необхідними в демократичному суспільстві в інтересах громадської безпеки, для охорони публічного порядку, здоров’я чи моралі або для захисту прав і свобод інших осіб.

Окрім зобов’язань за міжнародними угодами, вказаними вище, РФ як окупуюча держава має зобов’язання за нормами міжнародного гуманітарного права. Зокрема, згідно зі статтею 27 четвертої Женевської конвенції, особи, котрі перебувають під захистом, за будь-яких обставин мають право на повагу до їхніх релігійних переконань і обрядів, звичаїв і право на однакове ставлення без будь-якої дискримінації, зокрема й за релігійною ознакою.

Стаття 58 цієї Конвенції передбачає, що окупуюча держава повинна дозволити релігійним служителям надавати духовну підтримку їхнім одновірцям. Статті 15 та 53 Додаткового протоколу I до Женевських конвенцій від 12 серпня 1949 року говорять про захист культурних цінностей і місць відправлення культу, а також передбачають захист цивільного духовного персоналу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter