ПЦУ попросила ООН допомогти українським вірянам в окупованому Криму

Дата: 26 Серпня 2020
A+ A- Підписатися

Представники Православної церкви України звернулися до Ради безпеки ООН з проханням захистити українську громаду в тимчасово окупованому Криму та повернути Росію в правове поле.

Про це йдеться в заяві ПЦУ, оприлюденій у мережі Facebook.

Під час зустрічі церковників, представників ООН, постійного представника президента України в Автономній Республіці Крим, дипломатичного корпусу в Україні, народних депутатів, урядовців обговорили долю Криму та Кримської єпархії ПЦУ.

У ПЦУ наголошують, що наразі країна-агресор порушує рішення комітету ООН з прав людини та всі норми міжнародного права, тиснучи, залякуючи та відкриваючи незаконні провадження щодо релігійної громади ПЦУ в Криму.

За словами владики Климента, служіння будь-якого священника в Криму, якщо він не зареєстрований на території Російської Федерації, вважаються “незаконною місіонерською діяльністю”.
 
Владика Климент зауважив, що впродовж останніх кількох місяців утиски свободи віросповідання набули насильницького характеру: так, центр Кримської єпархії Православної Церкви України – кафедральний храм Святих Володимира і Ольги в місті Сімферополі – був розграбований після “рішення суду”. Держава-окупант вимагає також знесення храму в Євпаторії.

“Я звертаюся до світової спільноти: допоможіть нам зберегти Православну церкву. Допоможіть нам зберегти українську громаду. Допоможіть повернути Росію в правове поле, щоб вони виконали міжнародні домовленості”, – сказав він.

Тим часом Представництво України в ООН нагадує, що в Криму десятки людей позбавлено волі за їхню релігію, а Православну церкву України практично там знищено. 

“Десятки людей позбавлені волі в Криму за свою релігію: члени мусульманської громади переслідуються й утискаються. Православна церква України практично знищена, головний український храм Святих Апостолів Володимира і Ольги в Сімферополі захоплений”, – йдеться в повідомленні.

Своєю чергою, міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков заявив, що Україна наполягатиме на запровадженні міжнародних санкцій проти осіб, які причетні до переслідування Православної церкви України в Криму.

Під час зустрічі з владикою Климентом 22 серпня порушувалися питання перетину КПВВ священниками православної місії, які відвідують заарештованих українців у Криму, та можливість створення недержавного фонду з підтримки й впровадження культурно-гуманітарних проєктів на півострові.

“Росія незаконно привласнила та розпоряджається майном кримської громади ПЦУ в окупованому нею українському Криму, продовжує безсоромно порушувати норми міжнародного права. Такі дії не можуть залишатися безкарними. Крім національних санкцій, Україна буде ставити питання посилення санкцій проти осіб, причетних до переслідувань ПЦУ на території тимчасово окупованого Криму в співпраці з міжнародними партнерами”, – цитує Резнікова агентство Центр Журналістських Розслідувань.

Нагадаємо, 4 серпня 2020 року Верховний суд РФ відмовився переглянути рішення про виселення громади ПЦУ з кафедрального собору в Сімферополі. 

Міністерство закордонних справ України та Представництво президента України в АРК засудили виселення громади Православної церкви України з кафедрального собору Святих Рівноапостольних князів Володимира і Ольги в окупованому Сімферополі.

Комітет ООН з прав людини знову вимагає від Росії припинити перешкоджати Кримській єпархії Православної церкви України використовувати будівлю храму в окупованому Сімферополі.

Наразі українська громада тимчасово окупованого Криму готує звернення до Європейського суду з прав людини, який розглядає справу про знищення храму Православної церкви України в Сімферополі, будівлю якого так званий арбітражний суд Криму зобов’язав передати незаконному “міністерству майнових і земельних відносин Республіки Крим”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter