Росія вимагає знести храм Православної церкви України в Криму

Дата: 27 Липня 2020
A+ A- Підписатися

Архієпископу Кримської єпархії Православної церкви України Клименту в день 20-річчя його архієрейської хіротоніїі Посвята в духовний сан. окупаційні “судові пристави” вручили постанову про знесення храму в Євпаторії.

Про це священнослужитель розповів Крим.Реаліі.

“20 років тому мене висвятили на єпископа і призначили керуючим Кримської єпархії. У цей ювілейний день судові пристави принесли мені припис про знесення церкви в Євпаторії”, – розповів Климент.

Архієпископ отримав постанову про відкриття виконавчого провадження, датоване 15 травня. У ньому мовиться, що Кримська єпархія ПЦУ зобов’язується протягом місяця з дня набрання “рішенням суду” законної сили провести демонтаж зведеної будови за адресою: Євпаторія, вул. Інтернаціональна, будинок 133.

Тим часом Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова назвала “цинічними діями окупаційної влади” вручення архієпископу припису про знесення храму в Євпаторії.

“У разі невиконання поставлених вимог щодо архієпископа Климента може бути відкрито кримінальне провадження за статтею 315 Кримінального кодексу Росії (“невиконання вироку суду, рішення суду або іншого судового акта”)”, –​ йдеться в повідомленні.

Денісова наголошує, що дії російської влади “мають на меті залякування парафіян Православної церкви України в анексованому Криму”.

“Ще раз підкреслюємо що територія Кримського півострова –​ це територія України, де діє українське законодавство. Вироки так званих судів у Криму і переслідування за релігійними переконаннями представників Православної церкви України є порушенням статті 9 Європейської Конвенції з прав людини, що гарантує кожному право на свободу думки, совісті та релігії”, –​ йдеться у повідомленні.

Денісова нагадала, що Росія “не має права застосовувати своє законодавство стосовно громадян України та їх майна в Криму”.

“Женевською конвенцією заборонено застосування законів країни-окупанта на окупованій території. Переслідування членів релігійних організацій в Криму є грубим порушенням міжнародного законодавства Росією”, –​ додала Людмила Денісова.

Раніше сторона захисту збиралась подати заяву про перегляд рішення “суду”, який зобов’язав Православну церкву України знести храм в Євпаторії.

Представництво президента України в Автономній Республіці Крим засудило рішення російського суду в Криму, який зобов’язав Православну церкву України знести храм в Євпаторії.

Раніше так званий “Євпаторійський міський суд” зобов’язав Православну церкву України знести храм в Євпаторії на вимогу окупаційної адміністрації міста. Архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій (Зоря) засудив рішення російського суду в Євпаторії. Митрополит Київський і всієї України Епіфаній вважає, що Представники України на переговорах Тристоронньої контактної групи в Мінську мають порушити питання утисків вірян української церкви в окупованому Криму. 

За словами архієпископа Кримської єпархії Православної церкви України Климента, будівництво було розпочато ще до 2014 року і у ПЦУ є відповідні документи на храм. При цьому в позовній заяві, яку архієпископ надав Крим.Реаліі, йдеться, що у ПЦУ немає документів для будівництва храму на вказаній ділянці.

24 вересня в так званому “Управлінні Міністерства юстиції Криму” втретє відмовили в реєстрації українського православного приходу на півострові.

Нагадаємо, положення Конвенції про захист цивільного населення під час війни проголошує, що держава-окупант повинна дозволити релігійним служителям надавати духовну підтримку їхнім одновірцям. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter