У Криму керівника місцевої громади “Свідків Єгови” засудили до шести років колонії

Дата: 23 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

В окупованому Криму Гагарінський районний “суд” ув’язнив громадянина України, керівника місцевої громади “Свідків Єгови” Ігоря Шмідта.

Про це повідомляє громадське об’єднання “Кримська солідарність”.

Фото з відкритих джерел

Так званий “Гагарінський районний суд Севастополя” незаконно засудив послідовника релігійного об’єднання “Свідки Єгови” громадянина України Ігоря Шмідта до шести років ув’язнення в колонії загального режиму. РФ продовжує порушувати норми міжнародного права, зокрема резолюцію Генеральної Асамблеї ООН 74/168, згідно з якою країна-окупант має забезпечити свободу віросповідання і релігії без будь-якої дискримінації або введення штучних регуляторних бар’єрів“,– йдеться у повідомленні.

Шмідта ув’язнили за керівництво громадою “Свідків Єгови”. Його звинувачують за частиною 1 статті 282.2 Кримінального кодексу Російської Федерації – “Організація екстремістської діяльності”.

Керівника громади та ще трьох осіб затримали 1 жовтня 2020 року після обшуків співробітниками російської ФСБ у Севастополі.

Як відомо, Верховний Суд РФ у 2017 році визнав “Свідків Єгови” екстремістською організацією.

Омбудсман Людмила Денісова заявила, що такі переслідування є грубими порушеннями з боку Росії статті 18 Загальної декларації прав людини та статті 9 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Також Росія не може посилатися на своє рішення про визнання свідків Єгови “екстремістами”, згідно з Женевської конвенції про заборону застосування законів країни-агресора на окупованій території.

Нагадаємо, за перші дев’ять місяців поточного року в окупованому Криму провели щонайменше 25 нових арештів.  Із загальної кількості (147) арештів 106 стосувалися кримських татар, а у 83 випадках ішлося про продовження терміну тримання під вартою. За дев’ять місяців силовики провели також 46 обшуків, зокрема у 26 кримських татар. Слідчі дії російські правоохоронці проводять часто без господарів помешкань, що порушує не тільки міжнародне, але й російське законодавство. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter