Росія русифікує мешканців окупованих територій через паспорти, освіту та обіцянки тотальної відбудови

Дата: 21 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Російська влада намагається якомога швидше видати українцям на окупованих територіях паспорти РФ. Без цього людям відмовляють у роботі чи навіть медичній допомозі. Інколи людей змушують публічно відмовлятися від громадянства України задля отримання життєво необхідних послуг.

Дітей навчають за російськими програмами, спонукають вступати до військових навчальних закладів та обіцяють безоплатне навчання та пільги.

Незгодних з політикою Кремля викрадають, катують та часом убивають. Водночас на місця людей, що загинули чи виїхали, заселяють росіян.

Про це йдеться в розслідуванні Європейської мовної спілки.

Європейські журналісти протягом кількох місяців досліджували російську систему управління окупованими територіями України. Вони, зокрема, підтвердили, що для якісного життя там люди мають висловлювати підтримку окупаційній владі та Росії загалом.

Одним з найдієвіших інструментів тиску на населення окупованих територій є примусова паспортизація, зауважують розслідувачі. Українців змушують брати російське громадянство, щоб отримати роботу, освіту, медичну допомогу, життєво необхідні ліки, а також пенсію чи право на володіння майном.

“Ось перший список: 24 людини, половина з них не має ні страхового номера, ні російського паспорта. Буквально через два-три тижні ці люди не зможуть отримати безкоштовний інсулін, і в них будуть великі проблеми зі здоров’ям”, – наводять журналісти слова керівника окупаційної адміністрації селища Лазурне, що на Херсонщині.

Коли росіяни підірвали дамбу на Каховській ГЕС, евакуацію та допомогу людям на окупованих територіях вони надавали також за паспортами.

Розслідувачі також звертають увагу на те, як росіяни влаштовують масове роздавання паспортів у будинках літніх людей чи навіть відправляють мобільні бригади паспортизації до пенсіонерів додому. У відеозвітах росіян щодо цього процесу можна побачити, як озброєні люди у військовій формі знімають відбитки пальців у людей та контролюють заповнення бланків.

Крім того, без російського паспорта на окупованих територіях часом не дозволяють ховати померлих. За словами голови Херсонської ОВА Олександра Самойленка, без документів РФ людям зазвичай відмовляють у похованні під будь-яким приводом.

Однак росіяни можуть забирати паспорт так само швидко, як і видають. Зокрема, розслідувачі звертають увагу на нові російські накази, що дозволяють позбавляти громадянства за критику війни, ЗС Росії чи її влади.

Тих, хто виступає проти окупації, росіяни нерідко незаконно затримують та катують. 

За свідченнями людей, що жили чи продовжують жити в окупації, російські військові патрулюють вулиці, ринки та інші місця скупчення людей. Вони перевіряють документи та часом затримують людей на місці. 

“Ви можете йти вулицею, і вас можуть забрати без будь-яких пояснень і повезти в невідомому напрямку. Багато знайомих, яких забрали, досі не знайдені. І таке траплялося дуже часто”, – розповідає мешканка окупованого Мелітополя.

Русифіковують не тільки доросле населення окупованих територій, а й дітей. Зокрема, через систему освіти.

“Вони (росіяни. – Ред.) сказали, що якщо ми не пустимо наших дітей до тієї школи, то вони їх заберуть і нас позбавлять батьківських прав”, – переповідає жінка, якій вдалося вивезти з окупованої території трьох синів.

Російські посадовці та окупаційні адміністрації наполягають, щоб мешканці віддавали своїх дітей до місцевих шкіл. Часом вони навіть приходять додому до учнів, щоб поговорити з батьками та перевірити, чи не вчиться дитина онлайн в українській школі.

За даними розслідувачів, 1 вересня 2023 року на окупованих територіях відкрили 1250 шкіл. Навчання там відбувається за російськими програмами та підручниками.

Так, підручник з новітньої історії для 11 класу написали, надрукували та доставили до закладів освіти за рекордні чотири місяці, зауважують журналісти. Навчання за ним обов’язкове по всій території Росії, а також на окупованих територіях України.

Автори підручника, серед яких радник президента РФ Володимир Мединський, виправдовують збройну агресію Росії проти України та приховують можливі міжнародні злочини Росії в цій війні.

Дослідники Amnesty International назвали цей підручник “небезпечною спробою індоктринації майбутніх поколінь”. Правозахисники зазначили, що ця книжка порушує право дітей на якісну освіту, а також право українців на культурну спадщину та збереження ідентичності.

Крім того, до російської навчальної програми, за якою навчають і на окупованих територіях, повернули початковий курс військового вишколу. Окрім військової справи підлітків вчать патріотизму через бесіди з представниками ФСБ чи військово-патріотичних рухів.

Ще одним інструментом русифікації окупованих територій журналісти називають їхню відбудову. Вони вказують, зокрема, на Маріуполь, де росіяни в прискореному темпі будують нові житлові квартали. Водночас право на цю нерухомість мають лише ті, хто отримав паспорт РФ. 

На окуповані території України також переселяють росіян з різних регіонів. Це, зокрема, вчителі, лікарі, судді та навіть бізнесмени. За оцінками Регіонального центру прав людини, до окупованого Криму заселилися близько 700 тисяч росіян. На окупованих територіях материкової України їх менше через небезпеку бойових дій, зазначають в організації.

Нагадаємо, Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки дослідив російське законодавство, висловлювання топових політиків, повідомлення в державних медіа, а також шкільні підручники. За словами експертів, російський режим на різних рівнях просуває геноцидну риторику щодо українців, знеособлює їх та заохочує боротися з населенням України всіма можливими способами.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter