Дослідження: Росія офіційно виправдовує геноцид українців

Дата: 15 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Російський режим систематично дискримінує та дегуманізує українців. Подібна риторика лунає від вищих керівних осіб країни та в державних медіа. Вони фактично знеособлюють усю українську націю та перетворюють її на ворога, з яким можна боротися будь-якими методами.

Водночас російська влада створює правові норми, що узаконюють різні складові злочину геноциду щодо українців.

Про це розповіли представники Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки під час презентації дослідження “Геноцидна риторика російського режиму”.

Фото: Укрінформ

Експерти центру дослідили висловлювання російських представників влади, повідомлення на державних ресурсах РФ, а також шкільні підручники з історії, що в Росії створюють та публікують з узгодження влади.

Їхнє основне завдання – довести злочинний намір Росії у використанні пропаганди як частини збройної агресії, заявив Ігор Соловей, керівник Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки. 

“Цим дослідженням ми хочемо показати, що подібні заяви – не самодіяльність окремих осіб, а є цілеспрямованою політикою держави”, – зазначив Соловей.

Експерти не виявили відверто геноцидної риторики в законодавстві РФ. Однак знайшли низку законів та норм, що дискримінують українців. Зокрема, у РФ заборонено бути членом організацій, що якось пов’язані з українською діаспорою за кордоном. 

“У Росії є списки небажаних організацій, де є, наприклад, Світовий конгрес українців”, – зазначив аналітик центру Сергій Жуков

Крім того, Росія створює законодавчу базу для того, щоб депортувати українців з їхніх земель та вивезти українських дітей. Ці дії є складовими злочину геноциду, наголошує експерт.

Жуков також зазначив, що в документах, якими РФ оголосила анексію українських територій, взагалі відсутнє таке поняття, як “український народ”. 

“Вони підміняють його фальсифікатами: народ Криму, народ Запорізької області, народ Донецької області”, – зазначає аналітик.

Заперечують існування народу України й російські політичні діячі. Ба більше, вони розвивають цю тезу: якщо немає народу, то немає і мови, і культури, й ідентичності.

За спостереженнями експертів, президент Росії сам просуває цю ідею. Він регулярно вказує на те, що українців не існувало, не існує, а отже не може бути в майбутньому. Це також є виправданням геноциду, наголошує Жуков. 

Деякі політичні діячі РФ вдаються до відвертіших образ. Так, Дмитро Медвєдєв вживає стосовно українців слова “таргани”, “свині”.

Висловлювання топових посадовців підхоплюють державні ЗМІ.

Жуков зазначає, що в Росії державні медіа не просто фінансується з бюджету, а повністю залежать від держави та політичного режиму. Зокрема, саме влада визначає напрями діяльності цих медіа та структуру роботи. Голову одного з телеканалів узагалі призначає президент РФ, додає аналітик.

Дослідники ЦСКІБ зазначають, що на початку повномасштабного вторгнення майже щодня в російських державних ЗМІ виходили матеріали, які містили геноцидну риторику. Тоді ж, зокрема, вийшов програмний текст Тимофія Сергєйцева “Що Росія має зробити з Україною”, де автор відверто говорив про фільтрацію, концтабори та вбивства українців. 

Державні російські медіа вслід за владою використовують щодо українців негативно забарвлену лексику, зокрема “нацисти”.

“У російській політичній культурі образ ворога – це обов’язково нацисти. Це уособлення абсолютного зла”, – зазначає Жуков.

Однак якщо до 2022 року Росія називала “нацистами” лише певні групи українців, то після повномасштабного вторгнення говорить так про все населення України.

Подібна геноцидна риторика знайшла місце і в російських підручниках з історії. Так, у єдиному підручнику, що було видано 2023 року, є фрази, на кшталт “Україна – ультранаціоналістична держава”, “В Україні хунта”. 

“З українців формують образ ворога. І Росія має повне право знищувати цього ворога будь-якими засобами”, – резюмує аналітик ЦСКІБ.

Усі згадані факти є різними рівнями геноцидної риторики. Росія систематично дегуманізує українців та спростовує існування українського народу.

Нагадаємо, в Офісі генерального прокурора розглядають пропаганду як складову злочину агресії Росії. У відомстві є окремий відділ, що працює виключно з провадженнями щодо російської пропаганди.

Крім того, Комісія з розслідування порушень в Україні, уповноважена Радою ООН з прав людини, заявила, що діяльність російських пропагандистів може бути підбурюванням до геноциду українців. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter