Бєлоусов: Ми розглядаємо пропаганду як складову агресії

Дата: 03 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

В Офісі генерального прокурора є окремий відділ, що працює виключно з провадженнями щодо пропаганди. Спеціалісти не тільки аналізують медіаповідомлення, а й встановлюють керівників, джерела фінансування та вплив пропагандистських медіа на аудиторію.

На сьогодні слідчі СБУ встановили дев’ятьох підозрюваних у пропаганді, зокрема Скабєєву, Соловйова, Кисельова. Однак не варто очікувати побачити їх на лаві підсудних у Гаазі – їх та інших пропагандистів судитимуть саме українські суди. 

Про це керівник департаменту протидії злочинам в умовах збройного конфлікту Офісу генпрокурора України Юрій Бєлоусов розказав в інтерв’ю “Детектору медіа”.

Наразі правоохоронні органи України виділяють кілька складових агресії Росії проти України, зокрема інформаційну. Це – один з першочергових напрямів в роботі правоохоронців.

“З моєї суб’єктивної точки зору, ті люди, які займаються пропагандою, мають нести таку ж відповідальність, як і ті, які вчиняють воєнні злочини. Бо їхній вплив надзвичайно великий”, – зазначив Юрій Бєлоусов.

Сьогодні вже правоохоронці мають дев’ять підозрюваних за цим напрямом роботи. Хоча нині їх неможливо притягти до відповідальності особисто, слідчі шукають та блокують їхні фінансові активи, накладають арешти на їхню нерухомість. 

“Наші розслідування дозволяють принаймні фінансово створювати їм проблеми. А пізніше ситуація зміниться, і ми сподіваємося, що вони понесуть реальне покарання”, – додав керівник департаменту війни. 

Водночас правоохоронці мають на меті встановити та притягти до відповідальності людей, що керують пропагандистською кампанією в Росії та безпосередньо фінансують її. Це, за словами Бєлоусова, представники вищого політичного керівництва, які безпосередньо наближені до президента Росії.

На лаві підсудних в Міжнародному суді в Гаазі можуть опинитися саме ті, хто формує інформаційну політику в Росії. Натомість дії журналістів та ведучих розслідуватимуть українські правоохоронці.

“Пропагандисти для нас – це головомовці, за ними ж хтось стоїть. Насправді ж вони не транслюють свої думки. Забагато честі, щоб їхні справи розглядали в Гаазі. Думаю, наші суди й в’язниці підійдуть їм краще”, – зауважив Бєлоусов..

Роботу російської пропагандистської машини аналізують не тільки правоохоронці, а й державні та неурядові організації, зокрема Держтелерадіо. Також до роботи залучають спеціалістів з лінгвістичної експертизи.

Нагадаємо, експерти Комісії ООН з розслідування порушень в Україні вважають, що висловлювання російських пропагандистів можуть становити злочин підбурювання до геноциду українців. 

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter