Росія незаконно утримує двох “свідків Єгови” з Армянська в СІЗО №1 Сімферополя

Дата: 09 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Двох вірян “Свідків Єгови” з Армянська, засуджених до шести років позбавлення волі, Олександра Литвинюка та Олександра Дубовенка, утримують у СІЗО №1 Сімферополя.

Про це повідомила Кримська правозахисна група

Олександр Литвинюк та Олександр Дубовенко

За її даними, наразі їхні захисники готують апеляційну скаргу на рішення незаконного “Армянського міськсуду”.

62-річний Олександр Литвинюк – пенсіонер, багато років працював на державних підприємствах та заводах, виростив трьох дітей.

49-річний Олександр Дубовенко працював слюсарем-зварювальником, потім електромонтером.

Як відомо, 20 квітня 2017 року Верховний суд РФ визнав “Свідків Єгови” екстремістською організацією та заборонив її діяльність на території РФ. 16 серпня 2017 року міністерство юстиції РФ долучило кримські осередки “Свідків Єгови” до списку екстремістських організацій. 2018 року окупаційна влада на півострові розпочала переслідування вірян “Свідків Єгови”, порушуючи кримінальні справи. 

Європейський суд з прав людини визнав цю заборону та переслідування вірян “Свідків Єгови” незаконними. 

У серпні 2021 року в їхніх будинках російські силовики провели обшуки. Чоловіків затримали, і вони понад рік вони перебували під домашнім арештом. Розслідування протягом семи місяців проводив “слідчий ФСБ” Віталій Власов.

Незаконна “суддя” цього формування Тетяна Федєнєва 1 грудня визнала вірян “Свідків Єгови” Олександра Литвинюка та Олександра Дубовенка винними в екстремізмі та засудила їх до шести років колонії загального режиму.

Виступаючи в “суді” з останнім словом, Олександр Дубовенко підкреслив: “Уся наша діяльність, яку нам помилково інкримінують як злочинну, фактично була нічим іншим, як реалізацією нами конституційного права на свободу совісті та релігії”.

Олександр Литвинюк у своєму останньому слові зазначив: “Ми ніколи не були б “свідками Єгови”, якби розпалювали ненависть та релігійну нетерпимість чи підривали конституційний лад, як це записано в нашій кримінальній справі. У цій кримінальній справі написано, що потерпілих немає”.

Як відомо, за міжнародним правом Росії як країні-окупанту заборонено використовувати на тимчасово окупованій території України своє кримінальне законодавство. В Україні, зокрема в Автономній Республіці Крим, немає законодавчих обмежень щодо діяльності релігійної організації “Свідки Єгови”.   

“Свідки Єгови” повідомляють, що крім Дубовенка та Литвинюка ще 17 кримчан кримінально переслідують за їхні релігійні переконання. Четверо вірян із Криму відбувають терміни за віру в колоніях, а на початку жовтня “суд” у Севастополі відправив за ґрати ще трьох.

Крім того, за даними організації, 2022 року в Криму окупаційні силовики провели 28 обшуків у будинках “Свідків Єгови”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter