В окупованому Криму засудили двох віруючих “Свідків Єгови” до шести років позбавлення волі

Дата: 03 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Незаконне формування, що називає себе “армянським міським суд” 1 грудня засудило двох віруючих “Свідків Єгови” Олександра Дубовенка та Олександра Литвинюка до шести років позбавлення волі в колонії загального режиму. Росія звинуватила чоловіків у тому, що вони нібито “організували діяльність екстремістської організації”, а саме  – релігійної спільноти “Свідки Єгови”.

Про це стало відомо правозахисній організації “Кримський процес”

Обох віруючих засудила незаконна “суддя” Тетяна Феденєва. Вона також на п’ять років заборонила громадянам України займатися просвітницькою діяльністю та діяльністю, пов’язаною з виступами та публікаціями у ЗМІ.

Увесь судовий процес, який розпочався 5 квітня, відбувався у закритому режимі, без допуску на засідання слухачів.

“Відомо, що Олександру Дубовенко та Олександру Литвинюку ікримінували дії групою осіб за попередньою змовою, для організації та проведення зборів, релігійних виступів, вивчення матеріалів та залучення нових членів до релігійної спільноти “Свідків Єгови”, діяльність яких заборонена в Росії”, – повідомляє видання. 

Усього у цій кримінальній справі відбулося 42 судові засідання.

Увесь цей час підсудні перебували під підпискою про невиїзд, а після оголошення вироку їх взяли під варту в залі незаконного формування. 

Напередодні представниця “державного обвинувачення” Мінігуль Саддикова попросила “суд” присудити чоловікам шість років позбавлення волі. 

Як відомо, 20 квітня 2017 року Верховний суд РФ визнав “Свідків Єгови” екстремістською організацією та заборонив її діяльність на території РФ. 16 серпня 2017 року міністерство юстиції РФ долучило кримські осередки “Свідків Єгови” до списку екстремістських організацій. 2018 року окупаційна влада на півострові розпочала переслідування вірян “Свідків Єгови”, порушуючи кримінальні справи. 

Європейський суд з прав людини визнав цю заборону та переслідування вірян “Свідків Єгови” незаконними. 

Нагадаємо, у серпні 2021 року незаконне формування, що називає себе “управлінням ФСБ республіки Крим” порушило кримінальну справу стосовно кримчан Олександра Литвинюка та Олександра Дубовенка, звинувативши їх в організації діяльності екстремістської організації.

5 серпня російські силовики обшукали помешкання восьми віруючих “Свідків Єгови”. Литвинюка затримали та допитали. Дубовенко, який був відсутній у день обшуку, пізніше теж затримали і допитали.

Віруючі понад рік провели під домашнім арештом. Справа надійшла до “суду” у березні 2022 року.

За даними правозахисної організації Крим SOS, з 2017 року десять жителів тимчасово окупованого Криму отримали обвинувальний вирок. Дев’ять з них позбавлені волі  сумарно на термін у 54 роки та шість місяців. Ще одна людина засуджена до умовного терміну.

Сумарний термін вироків нинішнім жертвам політичних переслідувань в окупованому Криму збільшився до 1 339 років та двох місяці. За роки окупації до реальних термінів ув’язнення російськими судами й окупаційними судами в Криму було засуджено 111 осіб.

Лишень за дев’ять місяців 2022 року, як зафіксував Кримськотатарський ресурсний центр, російські силовики провели в тимчасово окупованому Криму 25 обшуків, 108 затримань або утримань та 124 допитів, опитувань або “бесід”. Загальна кількість арештів за звітний період становить 138.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter