У Криму за дев’ять місяців 2022 року відбулося 108 затримань – Кримськотатарський ресурсний центр

Дата: 02 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

За дев’ять місяців 2022 року російські силовики провели в тимчасово окупованому Криму 25 обшуків, 108 затримань або утримань та 124 допитів, опитувань або “бесід”. Загальна кількість арештів за звітний період становить 138.

Такі дані власного моніторингу за дев’ять місяців навів Кримськотатарський ресурсний центр (КТРЦ), передає кореспондент видання ZMINA

У правозахисній організації зазначають, що велика частина порушень з боку окупантів припадає на представників корінного кримськотатарського народу і що така практика набула на тимчасово окупованому півострові систематичного характеру.

Кримчан затримували, зокрема, у таких видах кримінальних справ:

  • у справі “Хізб ут-Тахрір” 11 затриманих;
  • у справі неіснуючого “батальйону ім. Номана Челебіджіхана” 13 затриманих;
  • у справі “Свідків Єгови” двоє затриманих;
  • за ст. 20.3.3 КпАП РФ (“Публічні дії, створені задля дискредитації Збройних сил РФ”) сім затриманих;
  • за ст. 20.3 КпАП РФ (“Пропаганда або громадське демонстрування нацистської атрибутики чи символіки”) один затриманий;
  • за ст. 20.2.2 КпАП РФ (“Організація масового одночасного перебування громадян у громадських місцях”) троє затриманих кримських адвокатів;
  • за ст. 275 КК РФ (“Державна зрада”) один затриманий;
  • за ст. 205.2 КК РФ (“Публічні заклики до ведення терористичної діяльності”) троє затриманих;
  • за ст. 205 КК РФ (“Приготування до терористичного акту”) троє затриманих;
  • за ст. 282 КК РФ (“Розпалювання ненависті або ворожнечі”) двоє затриманих;
  • за ст. 222.1 КК РФ (“Незаконне придбання, передання, збут, зберігання, перевезення або носіння вибухових речовин чи вибухових пристроїв”) четверо затриманих;
  • за ст. 280.1 КК РФ (“Публічні заклики до провадження екстремістської діяльності”) один затриманий;
  • за ст. 208 ч. 1 КК РФ (“Фінансування терористичної організації”) один затриманий;
  • за ст. 208 ч.2 КК РФ (“Замах на участь у незаконному збройному формуванні”) один затриманий
  • масові затримання 48 кримських татар.

Менеджерка з комунікацій Кримськотатарського ресурсного центру Тетяна Подворняк повідомила, що за звітний період в тимчасово окупованому Криму її організація зафіксувала 138 випадків арештів. Із них 104 – щодо представників корінного кримськотатарського народу.

Тетяна Подворняк

Із 131 випадку: 37 – вироки, 35 – нові арешти, 18 – адміністративні арешти, 48 – продовження строків тримання під вартою. За аналогічний період минулого року кримськотатарські правозахисники зафіксували 147 випадків арешту, а за 2020-й – 195.

За звітний період зафіксовано 263 випадки порушення права на справедливий суд. 205 з них стосувалися кримських татар. Правозахисники зазначають, що незаконні формування, які називають себе “судами”, в Криму та російські суди в Росії систематично відхиляли апеляційні скарги адвокатів. 

Повідомляється, що за аналогічний період 2021 року було 292 випадки порушення цього права, за 2020-й – 332.

Тетяна Подворняк додала, що порушення права на найвищий досяжний рівень фізичного і психічного здоров’я також мають систематичний характер. За дев’ять місяців КТРЦ зафіксувала 25 випадків порушення права на найвищий досяжний рівень фізичного та психічного здоров’я, 24 з яких – щодо кримських татар.

Ці випадки порушень пов’язані з погіршенням стану здоров’я бранців Кремля у місцях несвободи, ігноруванням клопотань адвокатів та самих ув’язнених, ненаданням належної медичної допомоги, особливо в умовах коронавірусної пандемії.

За аналогічний період минулого року таких випадків було 122, а за 2020-й – 112. За інформацією організації, за дев’ять місяців 2022 року зафіксовано 24 випадки етапування, всі – щодо корінного кримськотатарського народу. За аналогічний період минулого року зафіксовано 36 випадків, за 2020-й – 33 випадки. У Кримськотатарському ресурсному центрі заявили, що ці незаконні етапування мешканців тимчасово окупованої території (ТОТ) вони розцінюють як депортацію. 

Правозахисники також зафіксували 35 штрафів на суму 1 321 000 рублів і 768 214 гривень, з яких 16 стосувалися кримських татар.

Серед порушень релігійних прав з боку Росії КТРЦ відзначив квітневі обвинувачення в “незаконній місіонерській діяльності” з боку незаконної “прокуратури” щодо кримського татарина Еміра Меджитова. 12 травня незаконне формування, що називає себе “Джанкойським мировим судом”, оштрафувало чоловіка на 20 тисяч рублів.

Крім того, в тимчасово окупованому Криму, в Бахчисараї, російська влада хоче створити зону відпочинку на території мусульманського цвинтаря Саускан.

Напередодні ZMINA розповіла, як велика війна погіршила ситуацію з правами людини в окупованому Криму.

Під час першого парламентського саміту Кримської платформи в Загребі 25 жовтня президент України Володимир Зеленський наголосив, що світ почуватиметься в безпеці, коли Крим буде деокупований. Правозахисна спільнота в Україні також переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter