Росія хоче незаконно ув’язнити на 18 років незрячого кримського політв’язня Олександра Сізікова

Дата: 30 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Так званий “прокурор” Сергій Айдінов попросив суддю Південного окружного військового суду в справі “Хізб ут-Тахрір” присудити 18 років ув’язнення для незрячого мусульманина Олександра Сізікова та по 14 років для політв’язнів Аліма Суф’янова і Сейрана Хайредінова.

Про це інформує громадське об’єднання “Кримська солідарність”

У правозахисному об’єднанні зазначають, що до дебатів суд перейшов без участі захисника Тараса Омельченка: його не було на засіданні через хворобу, і він не зміг передати свої доповнення до судового слідства.

“Прокурор” запросив 18 років позбавлення волі для Олександра Сізікова в колонії суворого режиму з першими п’ятьма роками у в’язниці та роком обмеження волі пересування.

Аліму Суф’янову та Сейрану Хайрединіву обвинувач попросив суд призначити по 14 років позбавлення волі в колонії суворого режиму з чотирма роками у в’язниці та роком обмеження волі.

У дебатах прокурор послався на те, що ноутбук Сізікова мав програми, якими він керував за допомогою голосу. Насправді ж, як зауважують у “Кримській солідарності”, підсудний користувався технікою за допомогою інших людей: на минулому засіданні він стверджував, що ноутбуком їм допомагав користуватися Костянтин Тумаревич. Цю людину захист вважає прихованим свідком ФСБ у багатьох справах “Хізб ут-Тахрір”. Їхнє спілкування відбувалось у 2015 році – Тумаревич активно та вільно користувався комп’ютером Сізікова якраз у момент спостереження за ним з боку спецслужб.

Також захисниця Ліля Гемеджи повідомила, що суд дозволив “прокурору” долучити посвідчення експертів слідства як показник їхньої кваліфікації, незважаючи на те що його стадія подання доказів уже минула. Суд відмовив стороні захисту в клопотанні про призначення повторної фонографічної експертизи через відсутність доказів кваліфікації фахівців.

Наступне судове засідання відбудеться 1 лютого. Відомо, що захисники Гемеджи та Омельченко не зможуть узяти в ньому участь через зайнятість в інших процесах. Суд відкладати слухання не став.

На попередньому судовому засіданні в цій кримінальній справі правозахисники виявили суперечності аудіозаписів та стенограм.

Нагадаємо, 14 лютого 2003 року на закритому судовому засіданні Верховний суд РФ визнав терористичною ісламську політичну партію “Хізб ут-Тахрір”. Ця релігійна організація легально діє в Україні, зокрема в тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим. Росія всупереч міжнародному гуманітарному праву використовує в Криму своє кримінальне законодавство.
 
Правозахисники вважають, що тоді рішення Верховний суд РФ  ухвалив необґрунтовано, з порушенням гласності та рівності сторін, оскільки в закритому процесі брала участь лише сторона обвинувачення, а саме ФСБ. Представники організації не мали змоги донести свою позицію до справи. Водночас на території більшості країн світу організація діє без обмежень на рівні національних законодавств. В Україні діяльність партії не заборонено, активісти організації займалися випуском газети, могли відкрито говорити в ЗМІ та проводити масові публічні заходи.

7 липня 2020 року під час масових обшуків у Криму російські силовики затримали сімох осіб. Незаконний “Київський районний суд Сімферополя” обрав запобіжний захід для шістьох затриманих у вигляді тримання під вартою. Ісмет Ібрагімов, Зекір’я Муратов, Вадим Бектеміров, Еміль Зіядінов, Алім Суф’янов, Сейран Хайредінов були заарештовані в залі суду.

Як відомо, з початку тимчасової окупації Криму Росія тисне на кримських татар та мусульман півострова, використовуючи своє кримінальне антитерористичне законодавство з порушенням IV Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни. Крім того, РФ послідовно ігнорує, зокрема, резолюції Генеральної Асамблеї ООН A/RES/68/262 від 27 квітня 2014 року, A/RES/71/205 від 19 грудня 2016 року, A/RES/73/194 від 17 грудня 2018 року; резолюції Європейського парламенту 2016/2556 (RSP) від 4 лютого 2016 року, RC/136042 від 4 жовтня 2017 року; резолюцію Парламентської асамблеї Ради Європи 2133 (RSP) від 4 лютого 2016 року. 

Як відомо, Росія продовжила переслідування громадян України в тимчасово окупованому Криму в політично вмотивованих кримінальних справах з початку неспровокованої великої війни.

За оцінкою правозахисної організації “Крим SOS”, щонайменше 35% вироків нинішнім жертвам політично вмотивованих кримінальних переслідувань у Криму ухвалено після початку повномасштабного вторгнення. Здебільшого це люди, яких обвинувачують у нібито причетності до ісламської політичної організації “Хізб ут-Тахрір” або добровольчого кримськотатарського батальйону імені Номана Челебіджихана.

Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter