Росія готувалася вивозити українське зерно ще до повномасштабного вторгнення

Дата: 17 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Безпосередньо перед повномасштабним вторгненням Росія через дочірню компанію закупила для військово-морського зернового термінала в Севастополі три 170-метрових кораблі-зерновози.

Це, зокрема, свідчить про заздалегідь сплановану політику РФ щодо вивезення українського зерна та перетворення його на інструмент збройного конфлікту.

Загалом від початку повномасштабного вторгнення Росія викрадає зерно України на суму понад мільярд доларів на рік. Ці гроші можуть йти, зокрема, на фінансування війни.

Про це йдеться у звіті міжнародної юридичної компанії Global Rights Compliance у співпраці з Centre for Information Resilience та Intelligence Management Support Services.

Росія ще до 24 лютого 2022 року мала добре організований та широкомасштабний план системного розкрадання українського зерна та його продажу. 

Експерти вказують на те, що перші атаки РФ були спрямовані, зокрема на сільськогосподарську інфраструктуру. Вони дослідили ситуацію на окупованих територіях Луганської та Запорізької областей, де в середині березня 2022 року зафіксували перші масові розкрадання зерна, зазначають правники.

Після того, як російські військові окуповували ці території, вони одразу захоплювали зернові потужності агрокомпаній та окремих фермерів. Крім того, вони брали під контроль транспортні мережі та швидко налагоджували безпечний для них шлях вивозу українського зерна до Росії.

“Оперативність, з якою Росія захопила українську зернову інфраструктуру в цих регіонах, свідчить про високий рівень координації та завчасного планування”, – наголошують розслідувачі.

Для вивезення зерна Росія використовувала, зокрема, й викрадені в українських фермерів вантажівки. Спеціалістам Global Rights Compliance вдалося відстежити їхні маршрути: протягом тижнів на початку повномасштабного вторгнення ці вантажівки рухалися до Криму, а звідти – до Росії.

Правники також знайшли низку оголошень, у яких шукали водіїв для роботи на окупованих територіях. Це свідчить про те, що російські логістичні компанії не встигли знайти достатньої кількості водіїв для вивезення усього викраденого зерна.

Окрім російської армії, до цього процесу причетні й представники місцевих окупаційних адміністрацій. Саме вони де-факто контролюють мережі виробництва, транспортування та експорту зерна з окупованих територій, йдеться у звіті.

Наразі обсяги викраденого Росією зерна складають близько 12 000 тонн на день, що експерти оцінюють в один мільярд доларів на рік.

За інформацією експертів Global Rights Compliance, Росія може частково використовувати цей прибуток для фінансування військових операцій в Україні. 

Крім того, експерти зауважують на цілеспрямованому нападі Росії на чорноморську інфраструктуру після відмови РФ від “зернової угоди”. Тоді було знищено близько 60 000 тонн зерна, зазначають правники.

Викрадення зерна впливає також на інші країни світу, де люди страждають від голоду. 

Подібні дії Росії говорять про широку стратегію перетворення українського зерна на зброю, зазначають експерти. Вони готують відповідне подання до Міжнародного кримінального суду щодо воєнного злочину моріння голодом.

“Це, на думку розслідувачів, може стати першим міжнародним судовим переслідуванням злочину моріння голодом як методу ведення війни”, – йдеться у звіті.

Нагадаємо, внаслідок збройних дій площа посівних полів у 2023 році скоротилася майже вдвічі.

Водночас ООН продовжує обговорювати з Росією перепід’єднання Россельхозбанку до SWIFT, попри те, що ця структура перебуває під санкціями.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter