Внаслідок вторгнення росіян кількість посівних площ в Україні цьогоріч скоротилася вдвічі

Дата: 13 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

У 2023 році кількість посівних площ в Україні скоротилась удвічі. 

Про це розповів голова Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук під час брифінгу в Медіацентрі Україна. 

Ілюстраційне зображення. Фото: Dmytro Smolienko

До прикладу, пшеницею засіяли близько 3,8 мільйона гектарів, що у два рази менше, якщо порівнювати з періодом до повномасштабного вторгнення.

“Тут (у питанні скорочення посівної площі. – Ред.) фактори зрозумілі – це й окуповані території, заміновані території та прифронтові зони, де відбуваються активні бойові дії. Але також дуже важливим фактором залишається відсутність коштів, і також погодні умови, які трохи відіграли затримання, тому що була посуха певний час, і аграрії не могли працювати в полі”, – каже Марчук.

Голова Всеукраїнської аграрної ради також розповів, що українські товаровиробники 2023 року втратили близько 100 мільярдів гривень – це гроші, які не отримали через неможливість продати свою продукцію. 

“Логістика створила дуже велику проблему з ціновою позицією. І фактично по всій групі зернових, і навіть у цьому сезоні по соняшнику багато з підприємств є збитковими. Тому, звичайно, в цих умовах констатувати, що ми могли б розширювати свої можливості посіву, на жаль, не доводиться”, – додав він. 

Марчук переконує, що зменшення посівних площ не вплине на продовольчу безпеку України, втім позначиться на експортному потенціалі. 

Нагадаємо, що через російську агресію українські фермери відмовляються від зернових і переорієнтовуються на овочі та кавуни. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter