ООН продовжує контакти з Росією про під’єднання до SWIFT санкційного Россельхозбанку

Дата: 16 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Росія та ООН продовжують обговорювати плани з перепід’єднання до SWIFT російського державного Россельхозбанку, що входить до списку системно значущих для економіки РФ.

Про це журналістам розповів перший заступник голови правління банку Кирило Левін, передає The Moscow Times.

Джерело: Assessoria

Видання нагадує, що ООН бере діяльну участь у цьому питанні.

Зокрема, у вересні ООН у своєму листі, надісланому в Росію, повідомляла, що дочірня структура Россельхозбанку в Люксембурзі може звернутися до SWIFT із запитом про надання доступу до міжнародної платіжної системи протягом 30 днів для операцій із продовольством і добривами. 

“Під’єднання європейської “дочки” банку (Россєльхозбанку. – Ред.) до SWIFT нічим не допомагає в розрахунках за російську агропродукцію і добрива. Наші колеги й контрагенти з ООН погодилися з цим, цей варіант не має сенсу і якоїсь перспективи. А перепід’єднання Россєльхозбанку до SWIFT поки що перебуває на стадії переговорів”, – сказав Левін.

Нагадаємо, на початку вересня 2023-го німецька газета Bild оприлюднила секретний лист Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша до російського міністра закордонних справ Сергія Лаврова, датований 28 серпня. З нього випливає, що ООН веде таємні перемовини з Російською Федерацією щодо укладення угоди, в межах якої в обмін на відновлення зернової угоди терористичному режиму Володимира Путіна буде скасовано наріжні санкції, запроваджені після широкомасштабного вторгнення в Україну.

Зокрема, Гутерреш обіцяв, що Россельхозбанку буде дозволено під’єднатися до SWIFT.

В МЗС України заявили на це, що міжнародна спільнота має працювати над поверненням Росії до виконання зобов’язань, а не посилювати її відчуття безкарності й заохочувати до агресії.

На початку вересня 2023 року голова Комісії з розслідування порушень в Україні Ерік Мьосе заявив, що комісія не дійшла висновку, що Росія вчиняє в Україні геноцид.
 
Як відомо, тоталітарна Російська Федерація під час свого повномасштабного вторгнення в Україну вчиняє геноцид проти українського народу, який супроводжується фільтрацією населення, воєнними злочинами та злочинами проти людяності.

Неспровокована війна Путіна призвела до численних глобальних криз: поставила під загрозу енергетичну та продовольчу безпеку, спричиняє інфляцію та зростання боргу в різних країнах.

11 вересня 2023 року прессекретар російського диктатора Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив, що Росія не готова закінчувати війну проти України шляхом переговорів.

З 24 лютого 2022-го до 27 серпня 2023 року Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ ООН) зафіксувало 26 717 випадків загибелі або поранення цивільних осіб в країні: 9 511 загиблих і 17 206 поранених. В ООН наголошують, що реальні втрати набагато вищі.

Голова Кримської правозахисної групи та документаторка воєнних злочинів коаліції “Україна. П’ята ранку” Ольга Скрипник показує на зруйнований міст в Ірпені на Київщині, липень 2023 року

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну змусило 6,5 мільйона людей утекти за кордон. За підрахунками Міжнародної організації з міграції (МОМ), понад 8 мільйонів стали внутрішньо переміщеними особами.

За підрахунками ООН, станом на середину серпня понад 3 мільйони громадян України були вивезені добровільно чи примусово на територію Росії з окупованих територій Сходу та Півдня України.
 
Сім’ї внутрішньо переміщених осіб зі Сходу країни тікають від конфлікту до Львова, 10 березня 2022 року

Російські ЗМІ інформують, що станом на 1 серпня кількість переміщених з України до РФ перевищила 3 мільйони. Водночас половина з цього числа – жителі з районів, контрольованих незаконними збройними формуваннями Донеччини та Луганщини, які виїздили також ще до початку війни.

Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джеппар напередодні закликала ООН підтримати створення трибуналу щодо злочину агресії Росії проти України. Вона наголосила, що якщо за злочини не карають, а винних не притягують до відповідальності, то вони будуть ще більшими. Джеппар переконана, що, навіть коли президент РФ Володимир Путін програє свою війну, бізнес із Росією має бути неможливим, доки винних не буде притягнуто до відповідальності за злочини в Україні.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter