Російська Держдума завтра може розглянути питання визнання ОРДЛО незалежними країнами

Дата: 14 Лютого 2022
A+ A- Підписатися

У Росії Державна дума планує 15 лютого розглянути два проєкти постанов щодо визнання так званих “ДНР” та “ЛНР” незалежними державами. 

Про це з посиланням на російський Інтерфакс повідомляє “Медуза”. 

Фото: сайт Держдуми РФ

Один із проєктів ще наприкінці січня внесли на розгляд депутати від Комуністичної партії РФ. Вони наполягали, що визнання захоплених бойовиками територій України незалежними країнами є “обґрунтованим та морально виправданим”, а також переконували, що терористи збудували за вісім років “демократичні органи та держави з усіма атрибутами легітимної влади”.

Авторами другого проєкту стали кілька депутатів партії Володимира Путіна “Єдина Росія”. Вони пропонують спочатку скерувати свою ініціативу до російських МЗС, Міноборони та інших відповідальних відомств, щоб ті оцінили її. Після цього, за задумом, Держдума розгляне проєкт ухвали з урахованими пропозиціями.  

Один з авторів першого проєкту звернення Леонід Калашніков переконував раніше, що, вносячи документ на розгляд, КПРФ виконує одну з передвиборчих обіцянок. Річ у тім, що торік у Росії відбулися вибори до Держдуми, участь у яких узяли, за даними російської влади, понад 150 тисяч жителів ОРДЛО, що отримали паспорти РФ. 

Росія почала видавати свої паспорти з 2019-го спочатку мешканцям ОРДЛО, а потім спростила процес видавання й для мешканців підконтрольного українському уряду Донбасу. 

Світова спільнота різко засудила такі кроки, назвавши їх підривом Мінських домовленостей, а низка країн, наприклад Німеччина та Естонія, відмовилися визнавати російські паспорти жителів ОРДЛО. За даними СБУ, видані документи не роблять отримувачів громадянами РФ, адже їх виписують з порушеннями: проставляють коди підрозділу Міграційної служби Ростовської області, якого не існує.

На думку української влади, видавання російських паспортів є елементом репресивної політики, а тому правоохоронці відкривають кримінальні провадження за такими фактами. 

Фотографія обкладинки: сайт Держдуми РФ

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter