Рідні полонених захисників “Азовсталі” звернулися по допомогу до міжнародних журналістів

Дата: 15 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Рідні українських бійців, які героїчно захищали Маріуполь, а нині перебувають у полоні росіян, звернулися до міжнародних ЗМІ із закликом відвідати колонію в окупованій Оленівці на Донеччині та показати, в яких умовах утримують їхніх близьких.

Про це йдеться у відеозверненні до журналістів і Червоного Хреста, оприлюдненому в телеграм-каналі “Асоціація родин захисників “Азовсталі”.

У ньому наголошується, що за Женевською конвенцією полонені мають право двічі на тиждень телефонувати близьким. Проте рідні та близькі оборонців “Азовсталі” не чули їх відтоді, як бійці покинули завод. Лише інколи військові пишуть рідним “+” або “норм”. Жодних звісток про них більше немає.

Рідні українських бійців не знають, у яких їх утримують умовах, як годують, чи не катують.

“Ми знаємо, які методи можуть застосовувати росіяни. Захисники “Азовсталі” цього не заслужили, вони виконали наказ та пережили те, що інші навіть не уявлять. Тепер захист та допомога потрібні їм”, – заявили рідні героїв.

Вони нагадали, що Червоний Хрест був відповідальний за евакуацію. Тепер його представники мають бути присутніми на місці утримання полонених, стежити, щоб виконувалися всі правила та закони.

“Ми не маємо забувати героїв “Азовсталі”! Світ має знати правду та бачити те, що було обіцяно”, – закликають рідні оборонців Маріуполя.

Раніше полк “Азов” попередив про провокаційні повідомлення та заяви від воїнів “Азовсталі”, які зараз перебувають у полоні російських окупантів. Такі матеріали можуть містити пропаганду. Українців просять довіряти лише перевіреній інформації.

Нагадаємо, командир полку “Азов” Денис Прокопенко у своєму відеозверненні 16 травня заявив, що захисники Маріуполя виконали наказ “вищого військового командування” задля збереження життів. Тоді близько 1000 українських солдатів, які захищали “Азовсталь”, вивезли із заводу на непідконтрольні Україні території Донецької області. 

Згідно із заявами представників Міноборони України та Генштабу, повертати захисників “Азовсталі” додому планують через процедуру обміну. 

17 травня в Росії заявили про плани допитати українських військових у ростовському СІЗО, а також про ідею ухвалити заборону на обмін так званих “нацистських злочинців”. У Держдумі не приховують, що хочуть зробити це, щоб унеможливити повернення українських захисників на батьківщину.

6 червня президент Володимир Зеленський повідомив, що в російському полоні перебувають більш ніж 2,5 тисячі українських бійців з “Азовсталі”. За його словами, над визволенням бійців працює Головне управління розвідки Міноборони. Також президент наголосив, що не сприймає серйозно заяв від російської влади й бойовиків з ОРДЛО щодо подальшої долі українських захисників, оскільки в такий спосіб вони намагаються піаритися на цьому.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter