Полк “Азов” попередив, що Росія готує провокації з полоненими захисниками Маріуполя

Дата: 14 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Полк “Азов” попередив про провокаційні повідомлення та заяви від воїнів “Азовсталі”, які зараз перебувають у полоні російських окупантів. Такі матеріали можуть містити пропаганду. Українців просять довіряти лише перевіреній інформації.

Про це розповів екскомандир “Азову” Максим Жорін

Фото: Інтерфакс Україна

“Найближчими днями можуть бути публічні повідомлення від наших побратимів – захисників Маріуполя, які зараз знаходяться під контролем РФ. Прошу бути всіх дуже уважними: інформація, яку ви почуєте, може не відповідати дійсності! Пам’ятаємо, де і в яких умовах знаходяться героїчні оборонці “Азовсталі”, – йдеться в повідомленні.

Раніше ZMINA писала, що російська уповноважена з прав людини Тетяна Москалькова поширює фейк про нібито небажання українських військовополонених повертатися додому. За словами Москалькової, їй надходять нові звернення від українських матерів, де вони просять не повертати їхніх синів, тому що вважають, що ті або будуть відправлені на фронт, або зазнають репресій.

В українському Міноборони заяви російського омбудсмана називають фейком, який російські медіа публікують через брак новин із фронту та фантазії. 

Нагадаємо, командир полку “Азов” Денис Прокопенко у своєму відеозверненні 16 травня заявив, що захисники Маріуполя виконали наказ “вищого військового командування” задля збереження життів. Тоді близько 1000 українських солдатів, які захищали “Азовсталь”, вивезли із заводу на непідконтрольні Україні території Донецької області. 

Згідно із заявами представників Міноборони України та Генштабу, повертати захисників “Азовсталі” додому планують через процедуру обміну. 

17 травня, в Росії заявили про плани допитати українських військових у ростовському СІЗО, а також про ідею ухвалити заборону на обмін так званих “нацистських злочинців”. У Держдумі не приховують, що хочуть зробити це, щоб унеможливити повернення українських захисників на батьківщину.

6 червня президент Володимир Зеленський повідомив, що в російському полоні перебувають більш ніж 2,5 тисячі українських бійців з “Азовсталі”. За його словами, над визволенням бійців працює Головне управління розвідки Міноборони. Також президент наголосив, що не сприймає серйозно заяв від російської влади й бойовиків з ОРДЛО щодо подальшої долі українських захисників, оскільки в такий спосіб вони намагаються піаритися на цьому.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter