Червоний Хрест заявив, що складає реєстр всіх вивезених з “Азовсталі” військових

Дата: 19 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Міжнародний комітет Червоного Хреста реєструє всіх українських військових, зокрема поранених, які виходять із території заводу “Азовсталь”. 

Про це повідомили в організації. 

Один з автобусів, на якому вивозили з території “Азовсталі” українських бійців. Фото: Alexander Ermoshenko/Reuters

Роблять це для того, аби допомагати їм підтримувати зв’язок із рідними. Збирають такі дані: 

  • ім’я;
  • дата народження;
  • інформація про найближчих родичів. 

Роботу розпочали 17 травня, тобто на другий день операції з порятунку захисників Маріуполя. Нині у реєстр потрапили вже “сотні військовополонених заводу “Азовсталь”, кажуть в організації. 

У МКЧХ нагадали, що відповідно до мандата, наданого організації державами згідно з Женевськими конвенціями 1949 року, вона повинна мати доступ до всіх військовополонених у всіх місцях їх утримання. Члени організації мають дозвіл на опитування людей без свідків, а тривалість і частоту цих відвідувань не мають надмірно обмежувати. 

Російське Міністерство оборони 16 травня повідомило про домовленість щодо вивезення поранених українських військових із заблокованого комбінату “Азовсталь” на окуповану територію Донеччини. Перші автобуси з 264 військовослужбовцями, зокрема 53 пораненими, рушили до Новоазовська та Оленівки.

Згідно із заявами представників Міноборони України та Генштабу, повертати захисників “Азовсталі” додому планують через процедуру обміну. Володимир Зеленський повідомив, що евакуація тяжко поранених українських військовослужбовців з Маріуполя проводилася за участю ЗСУ, військової розвідки, Міжнародного комітету Червоного Хреста та ООН.

Однак вже наступного дня у Росії заявили про плани допитати українських військових у ростовському СІЗО, а також про ідею ухвалити заборону на обмін так званих “нацистських злочинців”. У Держдумі не приховують, що хочуть зробити це, щоб унеможливити повернення українських захисників на батьківщину.

Фото: Associated Press

Зі свого боку заступниця міністра оборони України Ганна Маляр в ефірі національного телемарафону закликала сприймати як політичні такі заяви:

“У Росії є свої політичні процеси, є свої політичні угруповання. Тому, дійсно, протягом цієї операції порятунку і протягом перемовин ми звідти чуємо різні заяви різних людей з різних сил. Тому ми повинні їх сприймати як політичні заяви, спрямовані на пропагандистський ефект і на пропагандистську ціль для внутрішнього російського споживання… Я розумію ті хвилювання і переживання, які зараз оволоділи всією нашою країною, тому що це наші захисники, це наші герої, і, дійсно, ми всі робимо все можливе, щоб їх врятувати. Я розумію, що всі хочуть знати хоча б якусь інформацію, але триває операція порятунку. Це перше. По-друге, тривають перемовини. Тому що сама операція порятунку має декілька складних етапів. Цей процес дуже чутливий. Будь-яка інформація, яку ми оголосимо публічно, може зашкодити й самому процесу, і нашим захисникам”.

Окремо Маляр звернулась до “активістів та небайдужих людей, які намагаються проводити інформаційні кампанії з обміну тієї чи іншої конкретної людини”.

“Я хочу сказати, що часто це, навпаки, ускладнює процес перемовин. Це історія, якою повинні займатись професіонали”, – сказала вона.

Нагадаємо, що десятки тисяч людей підписали петицію з вимогою до ООН та Червоного Хреста допомогти повернути з російського полону Вікторію Обідіну – маму 4-річної Аліси з “Азовсталі”. Жінку, яка разом донькою декілька місяців переховувалась на території заводу у Маріуполі, російські військові розлучили із дитиною та відправили до одного з фільтраційних таборів.

Досі точно не відомо, де знаходиться Обідіна.  

Фотографія обкладинки: Bloomberg
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter