РФ повністю покинули лише 262 компанії: дослідники створили бот, щоб не підтримувати коштом тих, хто лишився

Дата: 01 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

Аналітичний центр при Київській школі економіки створив сканер штрихкодів, що визначає товари компаній, які так і не вийшли з російського ринку попри війну в Україні.

Про це повідомили в КШЕ.

Російські військові сідають на потяг на залізничній станції Прудбой Волгоградської області Росії. В одного з них у руках пакет Auchan. Фото: АР

Дослідники зазначають, що якщо з початку повномасштабного вторгнення відсоток компаній, які згортають операції у РФ, різко зростав до середини квітня минулого року, то протягом останніх 11 місяців співвідношення тих, хто йде чи залишається, практично не змінюється.

“Хоча ми все ще бачимо періодичне зростання частки тих компаній, які залишаються на ринку РФ… Тим не менше, якщо оперувати загальними цифрами в базі даних KSE, близько 36,3% компаній уже заявили про вихід з ринку РФ або призупинили свою діяльність, але 40,6% все ще залишаються присутніми в країні, 15,3% вичікують і лише 7,8% здійснили повний вихід”, – кажуть вони. 

Разом з цим автори дослідження наголошують, що вплив лише 262 компаній, які повністю вийшли з країни, складно недооцінити. 262 компанії, які повністю вийшли з РФ, у 2021 році мали щонайменше 420,5 тисяч осіб персоналу, 62,9 мільярда доларів річного доходу, 32,9 мільярда доларів капіталу та 59,4 мільярда активів.  

Щоб не підтримувати власним коштом ті компанії, які досі не вийшли з Росії, дослідники за допомогою штучного інтелекту створили спеціальний сайт для мобільних пристроїв та бот, що сканує штрихкоди. У базі 7500 компаній, і вона, за словами творців, є найповнішою у світі щодо діяльності світових корпорацій на російському ринку. 

Нагадаємо, що Україна внесла до переліку спонсорів та причетних до розв’язаної Росією війни 24 тисячі осіб, а також щонайменше 25 провідних світових компаній, серед яких китайські Xiaomi й Great Wall, угорський OTP Bank, австрійський Raiffeisen Bank International, французька мережа Auchan та інші.

Деякі компанії з цього списку потрапляють у бойкот у різних країнах, наприклад американська транснаціональна компанія з виробництва кондитерських виробів, харчів та напоїв Mondelez International. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter